Německý export i přes sankce stoupne asi o čtyři o procenta, míní BGA

Důvěra v německou ekonomiku vzrostla, stejně jako růst HDP.

Důvěra v německou ekonomiku vzrostla, stejně jako růst HDP. Zdroj: ctk

Německý export se v příštím roce navzdory sankcím vůči Rusku pravděpodobně zvýší o čtyři procenta, pokud se ovšem neobjeví žádný nový globální konflikt. Uvedl to německý svaz obchodu BGA. Předpověděl také, že západní země ponechají sankce vůči Rusku v platnosti ještě dlouhou dobu a možná je dokonce zpřísní.

Německo je největším obchodním parterem Ruska v Evropské unii. Ta letos společně se Spojenými státy uvalila na Moskvu finanční a hospodářské sankce kvůli jejímu postupu vůči Ukrajině. Německý export do Ruska se v období od ledna do srpna meziročně snížil o 16,6 procenta na 20,3 miliardy eur, zhruba 562 miliard korun. Předpokládá se, že v celém letošním roce bude pokles exportu ještě výraznější.

Sankce zůstanou v platnosti dlouhou dobu, nezbavíme se jich,“ řekl podle agentury Reuters prezident BGA Anton Börner. „Spíše se ještě zpřísní,“ dodal. Upozornil, že německé podniky již přišly o téměř třetinu svých obchodů s Ruskem.

Německo sice v letošním roce postihl hospodářský útlum, zahraniční poptávka po německém zboží však zůstává převážně silná. BGA dnes potvrdil, že letos počítá s nárůstem exportu o tři procenta. „Navzdory četným politickým krizím a ekonomickým rizikům hodnotíme globální hospodářský vývoj pozitivně,“ uvedl Börner.

Německá ekonomika se ve třetím čtvrtletí zřejmě vyhnula recesi, která se většinou definuje jako dvě čtvrtletí hospodářského poklesu za sebou. Hrubý domácí produkt se podle předběžných statistických údajů zvýšil o 0,1 procenta, zatímco ve druhém kvartálu o 0,1 procenta klesl.

Vývoj německého HDP:

Německá vláda v říjnu výrazně zhoršila odhad letošního růstu domácí ekonomiky, a to na 1,2 procenta z původně očekávaných 1,8 procenta. Příští rok by měla ekonomika podle nové prognózy stoupnout o 1,3 procenta, zatímco předchozí výhled počítal s dvouprocentním růstem.