Německý parlament jedná o znemožnění azylu pro migranty ze severní Afriky

Uprchlíci, kteří do Evropy dopluli přes Středozemní moře

Uprchlíci, kteří do Evropy dopluli přes Středozemní moře Zdroj: CTK

Německo pokročilo v omezení imigrace ze severní Afriky. Spolkový sněm dnes v prvním čtení projednal zařazení Maroka, Alžírska a Tuniska na seznam bezpečných států, jejichž občané mají jen minimální šanci získat v Německu azyl. Ministr vnitra Thomas de Maiziére označil zařazení těchto zemí na seznam za krok k urychlení azylových řízení, opozice návrh kritizuje.

„Lidé z těchto zemí zpravidla nepřicházejí do Německa, aby získali azyl. Hledají u nás práci a lepší život, někteří bohužel přicházejí páchat zločiny. Azylové právo ale není nástroj, který by měl řešit hospodářské a sociální problémy v zemích, odkud migranti pocházejí,“ řekl de Maiziére. Podle něj lidé ze severoafrických zemí zatěžují německý azylový systém, takže se pak protahuje řízení u těch migrantů, kteří prchají před válkou a pronásledováním a o azyl žádají oprávněně.

Ministr také podotkl, že už nyní jen málo migrantů ze severní Afriky azyl v Německu získá. „Loni k nám přišlo zhruba 26 tisíc žadatelů o azyl z těchto tří zemí. Úspěšnost jejich žádostí byla u Tunisanů 0,0 procenta, u Alžířanů méně než jedno procento a u Maročanů zhruba 2,3 procenta. Tento zákon tak pouze převádí do právní úpravy to, co je už nyní skutečností,“ uvedl de Maiziére.

Zařazení země na seznam bezpečných států znamená, že její občané mají jen minimální možnost získat v Německu azyl, protože Berlín předpokládá, že se v těchto státech dodržují základní práva. Aby jim úřady azyl přiznaly, musí migranti prokázat, že oni sami nebo jejich rodinní příslušníci čelí ve vlasti perzekucím. De Maiziére dnes ve Spolkovém sněmu řekl, že Maroko, Alžírsko i Tunisko mají zájem se na seznam bezpečných zemí dostat, protože by to zlepšilo jejich pověst ve světě.

Opozice nesouhlasí

Německá opozice ale se zařazením severoafrických zemí na seznam bezpečných států nesouhlasí. Poslanci Levice a Zelených dnes ve Spolkovém sněmu tvrdili, že ve všech třech státech dochází k systematickému porušování lidských práv a nejsou tam zaručeny základní svobody, mimo jiné svoboda tisku a svoboda shromažďování. Německá vláda podle opozice tyto problémy vědomě přehlíží.

Diskuse o zařazení Maroka, Alžírska a Tuniska na seznam bezpečných zemí se v Německu rozproudila po silvestrovských útocích na ženy v Kolíně nad Rýnem a dalších městech. Podle vyšetřovatelů byli pachatelé útoků převážně přistěhovalci ze severní Afriky.