Německý výrobce elektromobilů e.Go jde na burzu v USA. Americké akcie zpevnily

Americké akciové trhy po včerejším oznámení Fedu posílily. Centrální banka opět zvedla základní úrokovou sazbu.

Americké akciové trhy po včerejším oznámení Fedu posílily. Centrální banka opět zvedla základní úrokovou sazbu. Zdroj: e15.cz

Německý výrobce elektromobilů e.Go Mobile chystá primární úpis akcií v USA, vyhlíží ohodnocení kolem jedné miliardy dolarů.
Zaměstnanci Ryanairu ve Španělsku budou stávkovat pět měsíců. Na snímku šéf aerolinek Michael O'Leary.
McDonald’s v Británii zvedá ceny. Poprvé po 14 letech zdraží i populární cheeseburger.
Ruská ekonomika ve druhém čtvrtletí klesla o čtyři procenta. Je to důsledek západních sankcí. Na fotografii prezident Ruska Vladimir Putin.
5
Fotogalerie

Dobré ráno! Je 209. den roku, svátek má Viktor, před 46 lety došlo k zemětřesení v čínském Tchang-šanu, které si vyžádalo stovky tisíc obětí.

Přečtěte si nejdůležitější zahraniční zprávy dne.

Americké akcie po jednání Fedu zdražily

Akciové burzy ve Spojených státech ve středu výrazně posílily. Index S&P 500 vzrostl o 2,62 procenta, Dow Jones zpevnil o 1,37 procenta a Nasdaq Composite si připsal dokonce nejvyšší denní zisk od dubna roku 2020, stoupl o 4,06 procenta. Investoři reagovali především na včerejší rozhodnutí americké centrální banky Fed. Ta podle očekávání analytiků zvýšila základní úrokovou sazbu o 0,75 procentního bodu.   

Stávka španělských zaměstnanců Ryanairu potrvá měsíce

Španělsko se musí připravit na další omezení letecké dopravy. Zaměstnanci irských aerolinek Ryanair budou v této zemi stávkovat čtyři dny v týdnu po dobu následujících pěti měsíců. Tamní odbory požadují po Ryanairu zvýšení mezd. Společnost však už dříve uvedla, že stávkující personál představuje malé procento z její celkové pracovní síly ve Španělsku a neočekává proto významný dopad na letecký provoz.      

Ruská ekonomika ve druhém čtvrtletí oslabila o čtyři procenta

Ruský hrubý domácí produkt ve druhém kvartále meziročně klesl o čtyři procenta. Ve středu to oznámilo tamní ministerstvo hospodářství. Jedná se o zásadní propad oproti předchozím třem měsícům, kdy ruská ekonomika naopak o 3,5 procenta vzrostla. Podle odborníků způsobily pokles rozsáhlé sankce, které na Moskvu uvalil Západ kvůli invazi na Ukrajinu. Jejich dopady se přitom mají plně projevit až ve třetím kvartále.   

Německý startup chystá IPO v New Yorku

Německý výrobce elektromobilů e.GO Mobile míří na burzu ve Spojených státech. Za tímto účelem se sloučí s prázdnou společností. Podnik by měl dosáhnout ohodnocení téměř jedné miliardy dolarů, kolem 24 miliard korun. Startup byl založen v Cáchách v roce 2015 a dnes zaměstnává asi 400 lidí. Dosud prodal přes tisícovku vozidel. 

Cheeseburger od „Mekáče“ v Británii podraží 

Vysoká inflace a zdražování surovin doléhají i na populární řetězec rychlého občerstvení McDonald’s. Americká společnost ve středu potvrdila, že poprvé po 14 letech zvedne cenu cheeseburgeru ve Velké Británii. Oblíbený sendvič podraží o dvacet procent z 99 pencí na 1,19 libry (necelých 35 korun). O deset až dvacet pencí se zvýší i ceny ostatních produktů. Naposledy McDonald’s měnil cenu cheeseburgerů v době globální finanční krize v roce 2008.    

Stane se dnes

  • Maďarský premiér Viktor Orbán navštíví Vídeň, kde se setká s rakouským kancléřem Karlem Nehammerem.
  • Americký prezident Joe Biden si bude telefonovat se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem. Řešit mají válku na Ukrajině nebo Tchaj-wan. 
  • Evropská komise zveřejní index vývoje ekonomické nálady v zemích Evropské unie za červenec.
  • Vyjde předběžná zpráva o vývoji červencové inflace v Německu. Ekonomové očekávají pokles z červnových 7,6 procenta o dvě až tři desetiny procentního bodu.
  • Své hospodářské výsledky za druhé čtvrtletí oznámí největší evropská automobilka Volkswagen.
  • Informovat o kvartálních výsledcích svého hospodaření dnes budou i američtí technologičtí giganti Apple a Amazon či největší světová farmaceutická společnost Pfizer.