Německým podnikatelům se daří, vyhlásili nejméně bankrotů za 17 let

Německý obchod, ilustrační foto

Německý obchod, ilustrační foto Zdroj: CC BY SA 2.0: Franklin Heijnen via Flickr

Počet firemních bankrotů v Německu loni šestým rokem za sebou klesl a ocitl se na nejnižší úrovni od roku 1999, kdy byl přijat současný insolvenční zákon. K poklesu přispívá dlouhotrvající růst největší evropské ekonomiky. Podle údajů spolkového statistického úřadu bylo loni registrováno jako insolventních 23 123 firem, což bylo o čtyři procenta méně než v předchozím roce.

Částka pravděpodobných nároků ze strany věřitelů loni klesla na 17,5 miliardy eur (473,6 miliardy korun) z 25,2 miliardy eur v roce 2014. Snížil se rovněž počet osobních bankrotů, a to o sedm procent na 80 347 případů. Nižší byl počet osobních bankrotů pátým rokem za sebou.

Německá ekonomika loni vzrostla o 1,7 procenta, hlavně díky silné soukromé spotřebě a vyšším státním výdajům. Silná domácí poptávka, poháněná růstem mezd, nízkou inflací a rekordně vysokou zaměstnaností, kompenzuje slabší obchod, který byl tradičním pohonem růstu německé ekonomiky.

Ministerstvo hospodářství ve své dnešní měsíční zprávě uvedlo, že začátek letošního roku byl dobrý a ekonomika zůstává na růstové cestě navzdory možným hrozbám, jako je zpomalení na rozvíjejících se trzích, které mají vliv na vývoz, napsala agentura Reuters.

Zdroj: ieconomics.com