Němečtí lékaři brání deportaci odmítnutých imigrantů, tvrdí ministr vnitra

Německý ministr vnitra Thomas de Maiziére

Německý ministr vnitra Thomas de Maiziére Zdroj: A.Savin, Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Němečtí lékaři posílají odmítnuté žadatele o azyl na řadu zbytečných vyšetření a prohlašují je za neschopné převozu, aby tak zabránili jejich návratu to takzvaných bezpečných zemí. Tvrdí to ministr vnitra Thomas de Maizière. Podle něj počty nemocných mezi imigranty odporují logice.

„Lékaři v případech, kdy neexistují žádné skutečné zdravotní důvody pro odložení odsunu, předepisují příliš mnoho vyšetření,“ řekl de Maizière v rozhovoru pro deník Rheinische Post. „Není možné, aby bylo před deportací 70 procent mužů do 40 let věku prohlášeno za nemocné a neschopné cesty. To odporuje všem našim zkušenostem,“ dodal.

Ministr vnitra navrhl další opatření, která by měla urychlit zpracovávání žádostí o azyl. „Pokud žadatelé o azyl nespolupracují při ověřování jejich identity nebo v případě odmítnutí neodcestují, měli bychom jim krátit podporu,“ řekl. Příslušné právní nástroje jsou podle něj již k dispozici a nyní je třeba je začít využívat.

Problémy s odmítnutými azylanty ale nastávají i po jejich odletu z Německa, protože jejich domoviny nebo bezpečné země, ze kterých přišli, je často nechtějí přijmout. „Třeba Maroko a Alžírsko odmítly plně obsazené charterové lety. O tom ještě musíme s těmito zeměmi jednat,“ uzavřel.