Němečtí politici chtějí zpřísnit kontrolu syrských běženců

Zdroj: ctk/AP

Představitelé německé vládní konzervativní unie CDU/CSU a jejího koaličního partnera sociální demokracie SPD chtějí v souvislosti s faktem, že radikální hnutí Islámský stát ukořistilo desítky tisíc syrských pasů, prověrky syrských uprchlíků.

Před bezpečnostním rizikem varuje i německá policie, napsal portál listu Der Tagesspiegel. „V Evropě potřebujeme především co nejrychlejší a komplexní registraci osob, kteří sem přicházejí,“ řekl předseda parlamentního výboru pro vnitřní záležitosti Ansgar Heveling. Součástí takové registrace má být prověřování syrských žadatelů o azyl. „Kde nepomohou doklady, mohou být nesrovnalosti odhaleny při pohovorech,“ dodal Heveling.

Prověrky Syřanů kvůli ukradeným pasům považuje za důležité i expert na vnitřní bezpečnost SPD Burkhard Lischka. Ten také řekl, že úkolem evropských bezpečnostních služeb je co nejdříve získat sériová čísla ukradených pasů.

List Welt am Sonntag mezitím informoval, že Islámský stát ukořistil pasové předlohy také v Iráku a Libyi. V této souvislosti před zvýšeným bezpečnostním rizikem varovala i evropská agentura pro ochranu vnějších hranic Frontex. V Německu v současné době platí pro syrské uchazeče o azyl zjednodušené podmínky řízení, což chce ministr vnitra Thomas de Maizière změnit. Do země letos dorazilo už více než milion migrantů, většinou z Blízkého východu a severní Afriky.