Nemocnici v Kunduzu zasáhlo bombardování. Zřejmě americké

Nemocnice Lékařů bez hranic v afghánském Kunduzu po bombardování patrně americkými letouny

Nemocnice Lékařů bez hranic v afghánském Kunduzu po bombardování patrně americkými letouny Zdroj: ctk/AP

Nemocnice Lékařů bez hranic v afghánském Kunduzu po bombardování patrně americkými letouny
Nemocnice Lékařů bez hranic v afghánském Kunduzu po bombardování patrně americkými letouny
2
Fotogalerie
Nemocnice mezinárodní humanitární organizace Lékaři bez hranic (MSF) v afghánském městě Kunduz byla v noci na dnešek terčem náletu, který si podle organizace vyžádal nejméně 19 lidských životů. Mluvčí americké armády připustil, že objekt mohli neúmyslně ostřelovat Američané. Podle amerického ministra obrany Ashe Cartera Washington ve spolupráci s Afghánci záležitost intenzivně vyšetřuje. OSN událost odsoudila. Mezi mrtvými podle dostupných zpráv nejsou cizinci.

MSF v prohlášení uvedla, že bombardování nemocnici zasáhlo od 02:08 do 03:15 místního času. Údery prý probíhaly ve zhruba čtvrthodinových intervalech. Organizace MSF přitom tvrdí, že Washington i Kábul v minulých dnech informovala o přesné poloze svého úrazového centra v Kunduzu, naposledy tak učinila 29. září.

Dnešní bombardování podle MSF pokračovalo „ještě více než 30 minut od chvíle, kdy byli zástupci americké a afghánské armády v Kábulu a Washingtonu poprvé upozorněni na to, co se děje“. Vše přitom podle MSF naznačuje, že nemocnici bombardovaly síly Severoatlantické aliance.

Američané uvedli, že „v blízkém okolí“ nemocnice útočili na ozbrojence Talibanu, kteří stříleli přímo na příslušníky amerických sil. Mluvčí americké armády Brian Tribus přitom připustil, že armáda v rámci bojů proti Talibanu uskutečnila úder, který mohl mít za následek „vedlejší ztráty v nedalekém zdravotnickém zařízení“.

Zasažená nemocnice je podle MSF jediným takovým zdravotnickým zařízením v severovýchodní oblasti Afghánistánu, které bezplatně poskytuje život zachraňující úrazovou péči. V době útoku v něm bylo více než 180 pacientů a zaměstnanců. Mezi oběťmi je 12 pracovníků této organizace a sedm pacientů, z toho tři děti. Zranění utrpělo 37 lidí, včetně 19 zaměstnanců zdravotnického zařízení, které je nyní vážně poškozené.

Operační ředitel MSF Bart Janssens uvedl, že útok na nemocnici a zabití jejích pracovníků organizaci „hluboce šokovalo“. Lékaři bez hranic požadují vysvětlení, co přesně se stalo a jak k tragédii mohlo dojít. Nemůžeme přijmout, aby se o „tak příšerné ztrátě životů“ hovořilo pouze jako o „vedlejších ztrátách“, uvedla organizace.

Bombardování tvrdě kritizovala OSN. Podle vysokého komisaře světové organizace pro lidská práva Zajda Raada Husajna by tato „hluboce šokující“ událost měla být rychle, důkladně a nezávisle vyšetřena. „Závažnost tohoto incidentu podtrhuje fakt, že pokud bude prokázán jako záměrný, může vzdušný úder na nemocnici představovat válečný zločin,“ uvedl podle Reuters Husajn.

Úřad afghánského prezidenta informoval, že John Campbell, velitel zahraničních spojeneckých sil v Afghánistánu vedených Američany, po bombardování vyjádřil prezidentu Ašrafu Ghanímu „soustrast“. Ghaního úřad tak zároveň opravil své předchozí tvrzení, že americký generál se za incident „omluvil“.

MSF neupřesnila, odkud oběti pocházely. Nevyjádřila se ani k totožnosti zhruba třech desítek pohřešovaných, uvedla ale, že veškerý mezinárodní personál je naživu. „Mezi zabitými spolupracovníky není žádný kolega z České nebo Slovenské republiky,“ oznámila v tiskové zprávě Míla Janišová z pražské kanceláře MSF. Rozhlasové stanici Radiožurnál ředitel české pobočky humanitární organizace Pavel Gruber řekl, že jeden český lékař měl na místo odletět dnes ráno.

Boje kolem třistatisícového Kunduzu trvají šest dní. Radikálnímu islámskému hnutí Taliban se v pondělí nečekaně podařilo zmocnit se města a zaznamenat tak první velké vítězství za 14 let trvání bojů. Afghánská armáda s podporou letectva NATO sice toto strategické správní středisko ve čtvrtek dobyla zpět, povstalci však v některých čtvrtích stále afghánským jednotkám vzdorují. Podle dostupných zpráv se bojuje zejména v oblasti letiště.

Lékaři bez hranic začali pracovat v Afghánistánu v roce 1980. V kunduzské nemocnici od začátku současných bojů ošetřili skoro čtyři stovky lidí. Úrazové centrum, které se nachází v několika budovách v rezidenční čtvrti na východě města, muselo zvýšit kapacitu z 92 lůžek na 150, přičemž pacienti leželi i v kancelářích, vyšetřovnách a na chodbách. V nemocnici se ocitli s vážnými poraněními břicha, končetin nebo hlavy.