Není to řešení, opřela se Merkelová do uzavření balkánské migrační cesty

Německá kancléřka Angela Merkelová s migrantem

Německá kancléřka Angela Merkelová s migrantem Zdroj: ctk/AP

Německá kancléřka Angela Merkelová kritizuje praktické uzavření takzvané balkánské cesty, po níž do Evropy míří migranti z Blízkého východu, Asie a Afriky. Podle agentury DPA svůj odmítavý postoj dala najevo ve městě Bad Neuenahr-Ahrweiler.

„To není celkové řešení problému,“ prohlásila šéfka německé vlády. Poznamenala, že přirozeně nyní do Německa přijde méně žadatelů o azyl, zato každý večer budou televize ukazovat uprchlíky, kteří uvázli v Řecku. To podle ní nemůže dlouho fungovat.

Slovinsko, Chorvatsko a Srbsko od půlnoci z úterý na dnešek nepouštějí na své území nikoho bez pasu a platných víz. Makedonie už od pondělí nedovolila přejít hranice z Řecka žádnému migrantovi s poukazem na to, že umožní vstup jen tolika běžencům, kolik jich bude moci z Makedonie pokračovat dál do Evropy.

Velký úkol nalézt evropskou pomoc

Kancléřka s poukazem na Řecko a postoj ostatní Evropy zdůraznila, že není možné nechat jednu zemi samotnou s tímto problémem. Je podle ní nutné najít evropskou pomoc. „To bude velký úkol,“ prohlásila. Postoje a názory Merkelové k migrační krizi mají v Evropě řadu odpůrců. Mnozí kancléřku zejména obviňují, že loni vyvolala či přinejmenším znásobila příval uprchlíků, když prohlásila, že se o ně Evropa dokáže postarat.

Kritice dnes Merkelovou podrobil i dánský ministr zahraničí Kristian Jensen. Kancléřce podle agentury AFP vyčetl jak rozhodnutí Berlína přijmout více než milionu migrantů a uprchlíků, tak ústřední roli v předběžné dohodě dosažené počátkem týdne mezi Evropskou unií a Tureckem.

„Merkelová byla zaskočena množstvím uprchlíků přicházejících do Německa… Myslím, že si zpočátku neuvědomila rozsah tohoto problému,“ řekl Jensen, který je nyní na návštěvě ve Washingtonu. Šéfka německé vlády se podle jeho názoru nyní snaží „problém vyřešit jeho odkladem“.