Netanjahu: Izrael zesílí útoky na Pásmo Gazy

Výsledek raketových útoků v Pásmu Gazy.

Výsledek raketových útoků v Pásmu Gazy. Zdroj: ctk

Izraelská bojová letadla podnikla v noci na dnešek dalších 160 náletů proti cílům radikálního palestinského hnutí Hamas v Pásmu Gazy. Během dneška pak v útocích pokračovala. Reaguje tak na pokračující ostřelování Izraele raketami. Podle izraelského listu Haaretz si nálety už vyžádaly 42 mrtvých Palestinců, včetně několika dětí. Radikálové vypálili na území Izraele od půlnoci nejméně 48 střel. Premiér Benjamin Netanjahu oznámil, že se vláda rozhodla "dále zesílit útoky proti Hamasu".

„Hamas zaplatí vysokou cenu za ostřelování izraelských občanů. Bezpečnost izraelských občanů je na prvním místě. Operaci rozšíříme a budeme v ní pokračovat, dokud neskončí útoky na naše města a nevrátí se klid,“ uvedl Netanjahu po zasedání bezpečností rady státu.

Vojenský mluvčí generál Moti Almoz dnes ráno armádnímu rozhlasu řekl, že noční nálety mířily na 120 míst, z nichž palestinští radikálové odpalují rakety, na deset velitelských stanovišť Hamasu a na „řadu tunelů“. Od začátku operace proti radikálům už podle generála bylo provedeno 430 leteckých útoků. Hamas zahájil ostřelování izraelského území po zatčení stovek jeho členů hnutí na Západním břehu Jordánu v souvislosti s pátráním po třech izraelských studentech. Ti byli posléze nalezeni mrtví.

Armádní rozhlas také informoval, že na Tel Aviv bylo ráno z Pásma Gazy vypáleno nejméně pět střel. Protiraketový systém Iron Dome je ale dokázal ještě za letu zničit. Jedna raketa dopadla také poblíž města Hadera severně od Tel Avivu. Pobřežní město je přitom vzdáleno asi 120 kilometrů od Pásma Gazy, takže raketa podle armádní mluvčí dopadla do zatím vůbec největší vzdálenosti.

Mají zájem o příměří

Izrael největší leteckou ofenzivou za téměř dva roky reaguje na ostřelování jihu země raketami vypálenými právě z Pásma Gazy. Desítky střel, které v úterý večer vylétly na Izrael, dosáhly až do severní části židovského státu. Palestinské radikální hnutí Hamas uvedlo, že mířilo i na největší místní město Haifu. Cílem palestinského ostřelování jsou ale i Tel Aviv a Jeruzalém.

Prezident palestinské autonomie Mahmúd Abbás dnes údajně hovořil se zástupci Hamasu, kteří podle něj mají zájem na uzavření příměří. Podle mluvčího egyptského prezidenta Abdala Fattáha Sísího jednání o příměří za egyptského zprostředkování mezi Izraelci a Palestinci již probíhají. K dohodě se prý ale zatím nedospělo.

Boje v Pásmu GazyBoje v Pásmu Gazy | ctk

Izraelský premiér Netanjahu v pondělí naznačil, že Izrael by mohl sáhnout k pozemní operaci. Na svém bezpečnostním zasedání vláda již předtím schválila povolání 40 tisíc záložníků. Ti se do akcí nezapojí hned, ale mají být připraveni pro případ rozšíření operace, oznámila tamní armáda.

Akce se rozšíří

Generál Moti Almoz ráno v rozhlase uvedl, že zahájená operace potrvá i v příštích dnech. Nic bližšího k tomu ale říci nechtěl, ani k možné pozemní operaci v Pásmu Gazy. Rovněž ministr obrany Moše Jaalon dnes uvedl, že kroky proti Hamasu budou pokračovat a v příštích několika dnech se ještě rozšíří. „Zabíjíme teroristy různé důležitosti a tato operace bude pokračovat a bude se stupňovat,“ řekl ministr.

Americký prezident Barack Obama v rozhovoru, který ve čtvrtek zveřejní německý deník Die Zeit uvedl, že by obě strany konfliktu měly jednat s rozvahou, bez snahy o pomstu. Izraelci i Palestinci by měli prý být rovněž připraveni „riskovat mír“. „Jediným řešením je demokratický židovský stát, který žije v míru a bezpečí, bok po boku s životaschopným, nezávislým palestinských státem,“ uvedl dále v rozhovoru Obama.