Netradiční pokus: NASA hledá adepty na ležení

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: NASA

Americký úřad pro letectví a kosmonautiku hledá dobrovolníky k nezvyklému experimentu: 70 dní nepřetržitého ležení. Celá studie má za cíl otestovat podmínky, se kterými by se mohli potýkat astronauti při dlouhých cestách vesmírem.

NASA doufá, že tak přijde na princip a progresi změn, které se v lidském těle při takovéto zátěži odehrávají. Následné využití těchto informací by mělo vědcům posloužit k vývoji dodatečných zařízení či metod, které by předcházely degresi fyzické kondice a zdravotního stavu astronautů.

Účastníci výzkumu budou například pobývat v mírném šestistupňovém sklonu hlavou dolů, aby se jejich tekutiny mohly pohybovat směrem k horní části těla. To lékařům umožní studovat kardiovaskulární příznaky podobné těm, které by mohly nastat při dlouhé vesmírné expedici.

Monitorovány však budou i další orgány, například kvalita kostní tkáně, rychlost vzniku proleženin či funkčnost imunitního systému. Pokusné subjekty budou upoutány na lůžko dokonce i v případě potřeby osobní hygieny, NASA za tímto účelem upravila sprchovací a toaletní zařízení.

Účastníci pokusu získají 1200 dolarů za týden. Jedinci, kteří úspěšně absolvují celý pokus i s dvoutýdenní rekonvalescenční fází, si tak mohou odnést až 18 tisíc dolarů. O terno pro vyznavače klasického českého gaučinku se však rozhodně nejedná. NASA po zájemcích vyžaduje, aby před nástupem do testování byli schopni splnit základní vojenský výcvik. „Nemáme zájem o povaleče,“ sdělil deníku Houston Chronicle vedoucí výzkumu doktor Roni Cromwell. Na předběžný trénink v podobě polehávání či nicnedělání je nutno zapomenout.