Nezaměstnanost eurozóny dál roste, Česko ji má v EU sedmou nejnižší

Španělsko, nezaměstnanost

Španělsko, nezaměstnanost Zdroj: profimedia.cz

Množství nezaměstnaných v eurozóně v listopadu stouplo na novou rekordní úroveň 11,8 procenta. V říjnu to bylo o 0,1 procentního bodu méně. V celé Evropské unii nezaměstnanost zůstala na říjnových 10,7 procenta. Nezaměstnanost v Česku byla sedmá nejnižší z 27 zemí EU, když podle metodiky Eurostatu dosahovala stejně jako v Belgii 7,4 procenta.

Míra nezaměstnanosti v porovnání se stejným obdobím roku 2011 výrazně stoupla. V eurozóně v listopadu předloňského roku činila 10,6 procenta a deset procent v celé unii.

Evropští statistici odhadli, že ve zhruba půlmiliardové EU bylo v listopadu bez práce přibližně 26 milionů práce schopných lidí, z čehož více než 18,8 procenta připadlo na eurozónu. Proti říjnu tak v EU přibylo 154 tisíc nezaměstnaných a v eurozóně 113 tisíc.

Nejvyšší nezaměstnanost Eurostat už tradičně hlásí u Španělska a Řecka, kde je bez práce více než čtvrtina lidí. Ve Španělsku je to 26,6 procenta a v Řecku 26 procent, avšak v tomto případě jde o údaj za září, neboť data za listopad zatím nejsou k dispozici.

Naopak v Rakousku to bylo 4,5 procenta, v Lucembursku 5,1 procenta, v Německu 5,4 procenta a Nizozemí 5,6 procenta.

Míra nezaměstnanosti (listopad 2012)

Míra nezaměstnanosti (listopad 2012)Míra nezaměstnanosti (listopad 2012) | EurostatRakousko (AT), Lucembursko (LU), Německo (DE), Nizozemí (NL), Rumunsko (RO), Malta (MT), Belgie (BE), Česko (CZ), Velká Británie (UK), Dánsko (DK), Finsko (FI), Švédsko (SE), Estonsko (EE), Slovinsko (SI), Francie (FR), Polsko (PL), Maďarsko (HU), Itálie (IT), Bulharsko (BG), Lotyšsko (LT), Kypr (CY), Litva (LV), Slovensko (SK), Irsko (IE), Portugalsko (PT), Řecko (EL), Španělsko (ES)