Nezaměstnanost roste celosvětově, Evropa si na obrat počká

Španělsko, ilustrační foto

Španělsko, ilustrační foto Zdroj: barcelonareporter.com

Úsporná opatření ani reformy pracovního trhu nepřispívají k tvorbě nových pracovních příležitostí a na globálním trhu práce naopak vedou k alarmující situaci. Ve své nové výroční zprávě s názvem World of Work Report 2012 to konstatuje Mezinárodní organizace práce (ILO). Zpráva upozorňuje, že konec globální krize na trhu práce je zatím v nedohlednu a v některých zemích kvůli tomu hrozí sociální nepokoje.

Ve vyspělých zemích, především pak v těch evropských, se zaměstnanost na předkrizovou úroveň roku 2008 podle ILO asi nevrátí dřív než v roce 2016. To je o dva roky později, než organizace dosud předpokládala. K horšímu výhledu ji vede především pokles ekonomické aktivity.

ILO odhaduje, že v celém světě bylo na konci loňského roku 196 milionu nezaměstnaných a letos jejich počet vzroste na 202 milionů. To znamená, že celosvětová míra nezaměstnanosti bude činit 6,1 procenta.

Čtěte také:

Lék na nezaměstnanost: kratší pracovní týden za stejný plat

„Úsporná opatření větší hospodářský růst nepřinesla,“ řekl šéf institutu ILO pro mezinárodní studia práce Raymond Torres. „Špatně nastavené reformy trhu práce nemohou fungovat ani krátkodobě. Takové reformy v krizových situacích mají tendenci vést k ještě většímu úbytku pracovních míst a jen k omezené tvorbě míst nových, alespoň v krátkodobém výhledu,“ řekl Torres, který je hlavním autorem zprávy.

Vztah vývoje nezaměstnanosti a investic ve vybraných zemích

Vztah vývoje nezaměstnanosti a investic ve vybraných zemíchVztah vývoje nezaměstnanosti a investic ve vybraných zemích|ILOTvamě modrá část grafu ukazuje procentní změnu nezaměstnanosti, světle modrá změnu podílu investic na HDP. Čísla zaznamenávají změnu mezi roky 2007 a 2010.

Lidé, kteří práci hledají dlouho, jsou podle zprávy demoralizovaní. Ve vyspělých zemích navíc platí, že mezi lidmi, kteří jsou bez práce déle než rok, je jich 40 procent ve věku, který je pro práci nejlepší. To znamená, že je jim od 25 do 49 let.