Nezaměstnanost v USA komplikuje plány Fedu

Dolary

Dolary

Slabší než očekávaný přírůstek pracovních míst v americké ekonomice zásadně komplikuje situaci americké centrální bance Fed. Od ní se čekalo, že už na zářijovém zasedání oznámí omezování stimulačního programu, v jehož rámci odkupuje měsíčně dluhopisy za 85 miliard dolarů.

Většina analytiků stále věří, že Fed začne omezovat pouštění nových peněz do ekonomiky – takzvaný tapering – již tento měsíc, ale nepřesvědčivá data z trhu práce zvýšila nejistotu, zda se to opravdu stane. „Čísla nabízejí dost smíšený obrázek dění na americkém trhu práce a po pravdě částečně tlumí očekávání, že tapering bude ohlášen již na nejbližším zasedání,“ míní Vojtěch Benda, hlavní ekonom BH Securities.

V srpnu vzniklo 169 tisíc pracovních míst, ale analytici jich čekali 180 tisíc. Červnová a červencová čísla byla navíc revidována dolů, v těchto měsících vzniklo o 74 tisíc míst méně, než ukazovala původní čísla.

Míra nezaměstnanosti ve Spojených státechMíra nezaměstnanosti ve Spojených státech

Míra nezaměstnanosti, jež se získává jinou metodou, navzdory menší tvorbě pracovních míst klesla o 0,1 na 7,3 procenta. „Pokles míry úspor padá částečně na vrub i snížení pracovní síly o 312 tisíc, což se promítlo do poklesu míry participace – tedy podílu pracovní síly (zaměstnaných i registrovaných nezaměstnaných) na práceschopném obyvatelstvu) – na 63,2 procenta. Je to nejnižší hodnota od roku 1978,“ vysvětluje Benda.