Nezaměstnaných v Británii opět přibylo

Londýnský Big Ben

Londýnský Big Ben Zdroj: wikimedia.org

Hospodářská strategie britských konzervativců zatím příliš nevychází. Navzdory očekávanému desetitisícovému poklesu přibylo v zemi během druhého čtvrtletí 38 tisíc nezaměstnaných a bez práce je nyní 2,49 milionu Britů. Jde o nejhorší stav od jara 2009, kdy ostrovy zápasily s recesí. Nejhorší situace je na průmyslovém severu Anglie, nejlepší na relativně bohatém jihozápadě.

Mezi 7,9 procenta nezaměstnaných je překvapivě vysoký počet žen, kterých je bez práce nejvíce od roku 1988. Mezi propuštěnými, kteří se rekrutují hlavně z veřejného sektoru, figurují totiž spíše úřednice. Mírně se zvýšila i nezaměstnanost mladých lidí a absolventů. Mezi lidmi od 19 do 24 let je bez práce celá pětina. V souladu s údaji se zvýšil počet lidí, kteří si zažádali o podporu v nezaměstnanosti.

Opozice a odbory viní za stav úsporná opatření vlády, která dopadají na státní správu. Plán vlády Davida Camerona, podle nějž by si propuštění úředníci měli najít práci v soukromých firmách, však nefunguje. Hospodářský růst ve druhém čtvrtletí zpomalil o tři desetiny na 0,2 procenta a slabá důvěra v nastartování ekonomiky odrazuje firmy od nabírání dalších zaměstnanců.

„Najímání do bankovního sektoru je zmrazeno a na obchodním trhu panuje nedůvěra. Mnoho firem znatelně váhá s přijímáním zaměstnanců na plný úvazek,“ vysvětluje Daniel Callaghan, ředitel personální společnosti MBA. Tomuto trendu odpovídá i stoupající počet samostatně výdělečně činných pracovníků a lidí zaměstnaných na částečný úvazek.

Vládní taktiku kritizují odbory a labouristická opozice varuje před „dlouhodobými následky“ a vyzývá ministry k jejímu přehodnocení. Růst britského hospodářství se drží těsně nad hranicí stagnace už devět měsíců.