Nikolić slibuje, že Srbsko nesejde z evropské cesty

Tomislav Nikolić

Tomislav Nikolić Zdroj: ctk

Překvapivé vítězství nacionalisty Tomislava Nikoliće v srbských prezidentských volbách vyvolalo obavy z politické nejistoty ve státě, jenž se potýká s vysokou nezaměstnaností a dalšími hospodářskými problémy. „Toto je naprosté volební zemětřesení, zcela neočekávaný výsledek,“ komentoval ve státní televizi RTS závěry hlasování analytik Slobodan Antonić.

Otázkou také je, jak se změna v prezidentském úřadu projeví v mezinárodních vztazích Srbska. Pokud se Nikolić rozhodne více hájit zájmy srbské menšiny v odtrženém Kosovu, může se ještě zvýšit napětí mezi Bělehradem a Prištinou.

Šéf Srbské pokrokové strany (SNS), který porazil nynějšího prezidenta Borise Tadiće zhruba o dvě procenta, ale slibuje, že bude stejně jako jeho předchůdce usilovat o vstup země do Evropské unie. „Srbsko nesejde z evropské cesty,“ prohlásil politik, který v minulosti tvrdil, že by raději viděl spojenectví Bělehradu s Moskvou než s Bruselem.

Není proto divu, že představitelé unie o jeho úmyslech trochu pochybují. „Srbsko musí pod Nikolićem vytvořit důvěru ohledně svého odhodlání posunout se směrem k Evropě a partnerství v regionu,“ vzkázal nově zvolenému prezidentovi švédský ministr zahraničí Carl Bildt.

Nikolić se ale nyní pravděpodobně soustředí hlavně na domácí témata. „Podstatou voleb nebyla otázka, kdo vezme Srbsko do EU, ale kdo vyřeší hospodářské problémy způsobené Demokratickou stranou (Borise Tadiće),“ zdůraznil Nikolić. Slibuje, že jeho strana investuje do zemědělství a průmyslu a více zdaní bohaté, aby měla prostředky na zvyšování důchodů.

Ve volbách Nikolićovi pomohly nejen sliby, ale také velmi nízká účast, vysvětlovaná nespokojeností obyvatel. K urnám dorazilo pouze 46 procent voličů. Sto tisíc lidí navíc odevzdalo záměrně neplatné lístky.

SNS uspěla i v nedávných parlamentních volbách, nepodařilo se jí však sehnat partnery. Z dosavadního vyjednávání se tak rýsovala koalice Tadićovy partaje se socialisty, což by pro Nikoliće bylo dost nepříjemné. Její vznik je teď ale ohrožen.