Nikulin podle obhájce nemůže předstoupit před soud. Po zatčení v Česku prý dostával psychotropní látky

Ruský hacker Jevgenij Nikulin.

Ruský hacker Jevgenij Nikulin. Zdroj: twitter

Obhajoba Rusa Jevgenije Nikulina, který byl v říjnu 2016 zadržen v Česku a letos v březnu vydán do Spojených států, požádala o psychiatrické vyšetření svého klienta. Uvedl to ruský list Izvestija s odvoláním na Nikulinova obhájce. Vyšetření má zjistit, zda je obviněný příčetný poté, co mu byly v Česku po zatčení podávány léky, a tedy zda je s to v USA stanout před soudem.

„Skutečně (Nikulin) není v nejlepším stavu. Je apatický, často neodpovídá na otázky,“ řekl advokát Arkadij Buch. „Je záhodno připomenout, že po zatčení v Česku jej bez jakékoliv příčiny drželi několik dnů v psychiatrické léčebně, kde ho cpali silnými psychotropními látkami. Soudím, že nyní není schopen předstoupit před soud, aby hájil svou nevinu,“ řekl advokát.

Nikulinova přítelkyně Anna tvrdí, že na duševním stavu vězně se podepisuje to, že po 24 hodin pobývá sám v cele. „Nejednou říkal, že pomalu přichází o rozum. Samozřejmě se snaží žertovat a dozvědět se o tom, co se děje, ale je mu těžko,“ řekla deníku.

Advokát připustil, že o psychiatrické vyšetření Nikulina hodlal zanedlouho požádat soudce, ale obhajoba usoudila, že pro Nikulina bude lepší, když tak učiní sama.

Nikulin do Česka přijel v říjnu 2016 na turistické vízum. Policie ho zadržela na základě amerického zatykače. Městský soud v Praze loni v květnu rozhodl o přípustnosti vydání do USA i Ruska, které o něj také zažádalo.

Loni v prosinci také Nikulin požádal o mezinárodní ochranu, kterou mu Ministerstvo vnitra neposkytlo. V březnu jeho žalobu zamítl Městský soud v Praze. Odůvodnil to například tím, že Nikulin žádost podal teprve po 14 měsících pobytu v Česku a z okolností jasně vyplývalo, že se snažil vyhnout vydání do USA.

Americký zatykač spojuje Nikulina s devíti skutky z let 2012 až 2013. Podle amerických vyšetřovatelů se dopustil haclerských útoků na sociální sítě LinkedIn a Formspring a webové úložiště Dropbox. Rusko požadovalo Nikulinovo vydání kvůli dřívější internetové krádeži.