Nitranskou kauzu řeší generální prokurátor i opozice

Nitranský bar Mariatchi

Nitranský bar Mariatchi Zdroj: Isifa

O extremismu se na Slovensku v současnosti nemluví jen v souvislosti s Bankobystrickým krajem, ale i se sousedním Nitranským. V lednu se rozšířily zprávy, že návštěvníci soukromého karetního klubu Walhala terorizují obyvatele Nitry. Až na základě medializace bylo pět členů Walhaly koncem ledna obviněno z říjnového útoku na studentský bar.

Okresní prokuratura v souvislosti s kauzou sklidila kritiku od generálního prokurátora Jaromíra Čižnára, pochybení však odmítá.
Podle deníku Sme sice policisté většinu obviněných zadrželi krátce po útoku, vyšetřovatel ale jednal, jako by útočníci byli neznámí, a na podzim nikoho neobvinil.

Čižnár zmiňuje i další chyby – prokurátorka neprověřila kriminální minulost zadržených. Někteří prý přitom mají záznam za násilné delikty. „Nikoho netrápilo, že i v těch minulých případech šlo o kopání do těla nebo do hlavy,“ podotkl Čižnár. Nechápe ani to, proč ještě v lednu útočníci stále nebyli ve vazbě.

Nitranská prokuratura ale tvrdí, že jinak konat nemohla. „Jelikož policista nezjistil důvody vazby, propustil podezřelé na svobodu, k čemuž nebyl potřebný souhlas prokurátora,“ uvedl její mluvčí Ján Ludva. Zastupitelství také argumentuje, že záznamy členů Walhaly nejsou moc závažné.

Téma pro opozici

V parlamentu se kauzy chopila opozice, kritizuje liknavost ve vyšetřování. Tématem se zaobírá například právník a prezidentský kandidát Radoslav Procházka. Ministr vnitra Robert Kaliňák prohlásil, že zatím žádné policejní selhání nezaznamenal, delší šetření podle něj přinese tvrdší tresty pro násilníky.

Jak vyšetřování na všech úrovních skončí, není jasné. Před pár dny ale vyšlo najevo, že Walhala na dosavadní adrese končí. Nájemníci prý sami vypověděli smlouvu. To však patrně neznamená konec jejich aktivit. Experti na problematiku tvrdí, že situace v Nitře je špatná dlouhodobě, což vyvolává podezření z propojení policie s extremisty.

Slováci se bojí, kam až vystoupá extremista Kotleba