Nominační souboj v Iowě vyhrála Clintonová, těsně porazila Sanderse

Hillary Clintonová chce být americkou prezidentkou

Hillary Clintonová chce být americkou prezidentkou Zdroj: ctk/AP

Hillary Clintonová v nominačním souboji Demokratické strany v Iowě nad rivalem Berniem Sandersem těsně zvítězila s náskokem 0,2 procentního bodu. Demokraté to na svém webu oznámili po sečtení všech hlasů. Clintonová vítězství ohlásila již o několik hodin dříve. Bývalá ministryně zahraničí USA tak v prvním souboji o nominaci do boje o Bílý dům porazila protikandidáta Bernieho Sanderse jen těsně.

Clintonová podle oficiálních údajů získala 49,8 procenta hlasů, pro Sanderse se vyslovilo 49,6 procenta demokratů. Zbytek hlasů připadl třetímu demokratickému kandidátovi Martinu O'Malleymu, který již kampaň ukončil.

Konečné výsledky nebyly dlouho známé, neboť se čekalo na údaje z několika okrsků. Kvůli mimořádně těsným průběžným výsledkům nebylo možné s určitostí vítězství, ke kterému se Clintonová přihlásila, potvrdit. AP poznamenala, že Sanders porážku nepřiznal.

Demokratická strana v Iowě nyní musí podle regulí výsledky osvědčit a do třech dní postoupit celoamerickému demokratickému výboru. V amerických médiích se spekuluje o možnosti, že kvůli těsnému výsledku by Sanders mohl požádat o přepočítání hlasů. Volební souboj byl nejvyrovnanější v dějinách iowských volebních shromáždění.

Clintonová působila zaraženě a hovořila jen šest minut, zatímco Sandersova oslavná řeč trvala přes čtvrt hodiny

Sanders v reakci na nečekaně těsný souboj ještě před konečnými výsledky prohlásil, že úspěch v Iowě jeho kampaň „nakopne“. Výsledek Američanům ukázal, že „tuto kampaň můžeme vyhrát“, řekl Sanders novinářům cestou do New Hampshire, kde se bude hlasovat příští týden.

Podle průzkumu voličských preferencí by mohl Sanders v New Hampshire Clintonovou porazit. Tvrzení, že za úspěch považuje jedině vítězství v tomto státě na severovýchodě USA, se ale Sanders vyhýbá. Po New Hampshire bude následovat Jižní Karolína, kde už má Clintonová silnější podporu.

Těsný výsledek voleb v Iowě přinutil volební štáb Clintonové změnit plány. Původně prý měl volební vítězství Hillary prezentovat její manžel Bill Clinton s dcerou Chelsea a jejím manželem. Místo toho stála při oznamování konečného výsledku rodina jen stranou po boku Clintonové. Bill Clinton přitom podle novinářů držel logo kampaně své ženy vzhůru nohama.

Clintonová působila zaraženě a hovořila jen šest minut, zatímco Sandersova oslavná řeč trvala přes čtvrt hodiny, napsala agentura Reuters.