Norové lákají bývalé zaměstnance švédských automobilek

ropná plošina - ilustrační foto

ropná plošina - ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Kolaps švédské automobilky Saab za sebou nechal tisíce lidí bez práce, propouští i konkurenční Volvo. Šancí pro nezaměstnané inženýry je práce v norském petrochemickém průmyslu. Ten zažívá boom a místní personalisté se po odbornících musí poohlížet za hranicemi, napsal deník Wall Street Journal (WSJ).

Podle předpovědi norského statistického úřadu by letos tamní firmy do rozvoje místního petrochemického průmyslu měly investovat rekordních 186 miliard norských korun (602 miliard korun).

Společnost Aker Solutions pátrání po zaměstnancích dovedlo do druhého největšího švédského města a dřívějšího centra automobilového průmyslu Göteborgu. Jeho okolí je domovem nejen pro Saab a Volvo, ale i pro výrobce nákladních automobilů Volvo AB a výrobce kulových ložisek SKF. Sídlí zde také velká technologická univerzita.

Loni v srpnu otevřela Aker Solutions v Göteborgu kancelář, jejímž cílem je zdvojnásobit počet zaměstnanců těžařské společnosti, která dodává těžební zařízení . Firma doufá, že zkušenosti odborníků na hromadnou výrobu jí pomůžou zrychlit proces budování nových těžebních plošin. „Z informací v automobilovém průmyslu se můžeme poučit a zvýšit tak konkurenceschopnost naší firmy,“ řekl pro WSJ šéf švédské pobočky Aker Solutions Jesper Ericsson.

Tormod Sveen, který 11 pracoval pro Volvo Cars a nyní přešel do Aker Solutions, říká, že ve své nové práci se může jako technik více uplatnit. „Při vývoji aut se musíte hodně ohlížet na pocity zákazníků…Tady jsme mnohem více zaměřeni na techniku. Nemusíme měnit technické řešení jen proto, že výsledek nevypadá tak dobře,“ prohlásil. Při svých návrzích má prý i volnější ruku v oblasti nákladů.

Norové poptávají tisíce zaměstnanců

V Göteborgu už se rozhlíží i švédská firma YellowOffshore, která se specializuje na vzdělávání pracovníků pro norský petrochemický průmysl. Společnost hledá pro nejmenovaného klienta 350 zaměstnanců. Peter Eriksson z YellowOffshore uvedl, že zaměstnanci Saabu mají dovednosti v řadě oblastí. Konkurence prý roste, o pracovníky s technickými znalostmi mají zájem i další personalisté.

Lidí, kteří shánějí zaměstnání, je zatím dostatek. Jen továrna Saabu v Trollhattanu, městečku vzdáleném 25 kilometrů od norské hranice, jich loni v prosinci propustila přes tři tisíce. To by se ale mohlo brzo změnit. Šéf švédské personální agentury Jobbprofilen Christian Akeson v lednu vyrazil do Norska v naději, že tam najde 50 pracovních příležitostí pro své klienty. Cesta mu ale celkem přinesla kontrakty na nalezení 1500 zaměstnanců.