Norové provrtají horu kvůli prvnímu tunelu pro velké lodě na světě

Plánovaný lodní tunel Stad

Plánovaný lodní tunel Stad Zdroj: Norská pobřežní správa

Plánovaný lodní tunel Stad
Plánovaný lodní tunel Stad
Plánovaný lodní tunel Stad
Plánovaný lodní tunel Stad
Plánovaný lodní tunel Stad
8
Fotogalerie

Norské ministerstvo dopravy dalo zelenou unikátnímu projektu tunelu pro osobní a nákladní lodě, který by měl ulehčit plavbu podél členitého pobřeží severně od Bergenu. Díky zhruba 1700 metrů dlouhé zkratce nebudou plavidla muset obeplouvat poloostrov Stad a ušetří si tak desítky kilometrů. Projekt bude stát v přepočtu více než sedm miliard českých korun, výstavba by měla začít příští rok.

Norsko zveřejnilo detaily plánu na Stad Ship Tunnel už v roce 2017, nyní dostala pobřežní správa pokyn k přípravě výstavby. „Teď začneme získávat pozemky v oblasti a zahájíme výběrové řízení,“ sdělil v prohlášení manažer projektu Terje Andreassen. „Je to projekt, který byl plánován po desetiletí. Je milé, že budeme moci do jednoho roku konečně zahájit práci,“ dodal pro CNN.

Norové tvrdí, že půjde o vůbec první tunel na světě, který pojme i větší lodě s výtlakem až sedmnáct tisíc tun. Má být přes třicet metrů vysoký od hladiny moře a necelých čtyřicet metrů široký. Předpokládá se, že budování tunelu potrvá tři až čtyři roky a zprovozněn tak bude nejpozději v roce 2026.

Nejde přitom jen o vzdálenost, o kterou se díky projektu plavba zkrátí. Norské pobřeží u poloostrova Stad patří k nejbouřlivějším v zemi s nebezpečnými spodními proudy. Lodě někdy musejí čekat v blízkých přístavech celé dny na příznivější podmínky pro vyplutí. Od tunelu si místní slibují lepší podmínky pro cestování i posílení komerčních aktivit.