Norsko zavádí povinnou vojenskou službu pro ženy, trendům navzdory

Vojenská služba bude povinná nově i pro ženy

Vojenská služba bude povinná nově i pro ženy Zdroj: CC BY-NC 2.0: Metziker via Flickr

Norsko rozšiřuje povinnou vojenskou službu i na ženy. Tamní parlament schválil nezbytné zákony. Opatření, které jde proti celoevropskému trendu profesionalizace armád, nemá ani tak zvýšit počet branců, jako jejich kvalitu.

„Ve skutečnosti nepotřebujeme větší počet branců, ale rozšíření vojenské služby na všechny věkové třídy s cílem přitáhnout ty nesilněji motivované a nejkompetentnější,“ řekla televizní stanici TV2 Nyhetskanalen norská ministryně obrany Ine Marie Eriksenová Söreideová.

Od začátku příštího roku nyní budou do základní vojenské služby povoláváni všichni mladí lidé včetně žen. Ty první mají povinně na vojnu nastoupit v létě roku 2016.

Celkový počet vojáků má zůstat stejný. V současnosti v Norsku základní vojenskou službu vykonává zhruba 7000 mužů a zcela dobrovolně také asi 1000 žen. „Naším cílem je zvýšit podíl žen,“ řekla ministryně.

Branná povinnost je v Norsku do značné míry formální záležitostí a je uplatňována velmi mírně, takže ze 60 tisíc mladých lidí, kteří jdou na základě svého věku k odvodu, je nakonec do armády ročně vybráno pouhých 8000. Přijati jsou v podstatě ti, kteří mají zájem a dobré výsledky fyzických a psychologických testů.

Norské ženy mají od roku 1976 právo sloužit v armádě a v současné době představují asi deset procent rekrutů.