Norsku podle policie hrozí v nejbližších dnech teroristický útok

Šíítští bojovníci vystupují proti organizaci Islámský stát v Iráku a Levantě.

Šíítští bojovníci vystupují proti organizaci Islámský stát v Iráku a Levantě. Zdroj: ctk/AP

Islamističtí radikálové spojení se Sýrií možná plánují teroristický útok v Norsku. Oznámila to šéfka norské tajné policie Benedicte Bjoernlandová, podle níž by mohli udeřit velice brzy.

„Máme informace, které naznačují, že nějaký teroristický čin namířený proti Norsku může být spáchán brzy, během několika dnů,“ prohlásila ředitelka policejní bezpečnostní služby PST. Tuto „spolehlivou informaci“ podle ní její úřad získal od zahraničního partnera.

Bjoernlandová dodala, že není specifikován možný cíl útoku. PST nemá ani informace o tom, jak a kdy by se měl teroristický čin odehrát. Hrozba pochází od osob, které se účastnily bojů v Sýrii, řekla rovněž ředitelka. Podle poznatků PST v červnu odjelo z Norska do Sýrie kolem 50 lidí, aby se tam zúčastnili bojů jako zahraniční bojovníci. Zhruba polovina z nich se prý teď do Norska vrátila. Bližší podrobnosti Bjoernlandová odmítla sdělit.

Tři roky od Breivika

Norská zpravodajská služba uvedla, že nemůže vyloučit, že lidé spojení s touto hrozbou už jsou v Norsku. Dodala, že kvůli vzniklému nebezpečí odvolala z dovolené své pracovníky.

Norsko se stále ještě vzpamatovává z vražedného útoku, který 22. července před třemi roky spáchal pravicový extremista Anders Behring Breivik a zabil přitom 77 lidí. Nejdřív pumovým atentátem před vládními úřady v centru norské metropole usmrtil osm lidí. Poté střílel do účastníků letního tábora sociálnědemokratické mládeže na ostrově Utöya nedaleko hlavního města, kde zemřelo 68 osob, většina ve věku 14 až 20 let. Jeden člověk podlehl zraněním pár dní nato v nemocnici.