Nová pomoc Řecku má být pod bezprecedentní kontrolou

Řecko

Řecko Zdroj: profimedia.cz

Nový balík finanční pomoci Řecku bude spojen s bezprecedentním monitoringem jeho využívání. Konečná dohoda, kterou eurozóna a Mezinárodní měnový fond zřejmě uzavře s Aténami v pondělí, má zahrnovat vázaný účet určený pouze k obsluze řeckého dluhu a přísné aktuální monitorování vládních výdajů. Napsal to dnes britský list Financial Times s odvoláním na informované činitele.

Mezinárodní věřitelé se už na druhém záchranném balíku v sumě 130 miliard eur (3,3 bilionu korun) pro Řecko podle zdrojů z EU v zásadě dohodli a do pondělka by se měly doladit podrobnosti. Podle FT bude dohoda obsahovat i seznam „24 prioritních kroků“, které musí Řecko udělat do konce tohoto měsíce.

Na navrhovaném vázaném účtu bude muset být vždy dost peněz ke splácení řeckých dluhů v horizontu devíti až 12 měsíců. Pokud hotovost na účtu klesne pod tuto hranici, bude doplněna z dohodnutého úvěru, takže tyto peníze nebude mít řecká vláda k volnému použití. Součástí nového balíku má také být trvalé a zesílené monitorování zahraničními inspektory, jejichž úkolem bude sledovat veškeré výdaje řecké vlády v reálném čase.

FT: Merkelová se pře Schäublem, zda dál pomáhat

Britský list rovněž napsal, že v německé vládě se vyhrotily dva názory na postup vůči Řeku. Zatímco kancléřka Angela Merkelová řecký bankrot stále důrazně odmítá, ministr financí Wolfgang Schäuble stále více vyzývá k zastavení pomoci předlužené zemi.

Schäuble se tento týden vyjadřoval na adresu Řecka velmi ostře a dokonce navrhl odložit tamní dubnové volby a instalovat podobně jako v Itálii vládu technokratů. Schäubleho postoje podporuje Finsko a Nizozemsko, a tato trojka stála tento týden za návrhem uvolnit Řecku peníze z úvěru až po volbách. Podle listu The Wall Street Journal ale náměstek německého ministra financí Thomas Steffen ve čtvrtek v německém parlamentu řekl, že takový návrh už není na stole.

Finišují i jednání o odpisu řeckého dluhu

Řecku dnes vyprší lhůta ke sjednání dohody o seškrtání dluhů u soukromých investorů. Ti mají v rámci výměny dosavadních dluhopisů za nové odepsat zhruba polovinu nominální hodnoty obligací, což je asi 100 miliard eur. Podmínky dohody by měly být oznámeny v pondělí, poté co ministři financí eurozóny schválí nový úvěr pro Řecko.

Soukromí investoři by měli v rámci dohody odepsat 70 procent všech svých pohledávek včetně úroků. Dohoda s nimi je jednou z podmínek, které si Evropská unie a Mezinárodní měnový fond vytyčily pro poskytnutí druhého úvěrového programu.