Nová vesmírná loď vyletí už příští rok, slibuje po nehodě Branson

SS2 a VMS Eve

SS2 a VMS Eve Zdroj: Virgin Galactic/Mark Greenberg

Vyšetřování páteční havárie soukromé vesmírné lodi SpaceShipTwo miliardáře Richarda Bransona ukázalo, že se předčasně spustila funkce pro sestupný manévr. Uvedl to americký úřad pro bezpečnost v letecké dopravě (NTSB), podle kterého nelze vyloučit mechanické problémy ani chybu pilota. Zanedbání bezpečnosti Branson odmítá a počítá s tím, že v roce 2015 připraví k letu novou vesmírnou loď.

Podle videozáznamu z pilotní kabiny druhý pilot při pátečním testovacím letu předčasně odjistil zařízení, které zvedá ocasní část lodi a umožňuje její rotaci. Tento manévr slouží ke zpomalení stroje při jeho sestupu do zemské atmosféry. Druhá fáze aktivace zařízení podle vyšetřovatelů ale proběhla nekontrolovaně.

Šéf NTSB Christopher Hart řekl, že podle vyšetřovatelů palivové nádrže a motory byly v pořádku a nedošlo k nějaké explozi zařízení. Úplné vyšetření havárie může trvat i rok. Asi dvacítka vyšetřovatelů pracuje v Mohavské poušti, kam trosky lodi po nehodě dopadly, a snaží se zjistit, co její zřícení způsobilo.

Richard Branson podporu ani klientelu neztrácí
Proti spekulacím médií o explozi letounu i možném zanedbání bezpečnosti se Richard Branson ohradil. Pro BBC uvedl, že „pokud by nás kdokoliv z inženýrů upozornil, že něco není bezpečné, neodstartovali bychom. Uplynulých 30 let jsem strávil řízením tří aerolinek, aniž by zaznamenaly havárii.“ Za příští vesmírné lety v ceně 250 tisíc dolarů (přes 5,5 milionu korun již zaplatilo přibližně 800 lidí a sám šéf Virgin Galactic po nehodě zaznamenal i mnoho podpory.

Hart v neděli upřesnil, že nyní bude probíhat asi týden vyšetřování přímo na místě neštěstí, poté se budou získané informace analyzovat. Odborníky prý čeká dlouhá práce, neboť celý let je zdokumentován sekundu po sekundě a dat je k dispozici obrovské množství.

Havárie stroje společnosti Virgin Galactic miliardáře Bransona si vyžádala smrt jednoho z pilotů a vážná zranění dalšího. Nehoda vzbudila velké obavy o budoucnost soukromého pronikání do vesmíru. Branson ale hned v neděli oznámil, že hodlá ve vývoji vesmírných lodí pokračovat.