Nová zbraň proti obezitě? Hormon, který simuluje efekt cvičení

Běh (ilustrační foto)

Běh (ilustrační foto) Zdroj: CTK

Hubnout bez cvičení anebo naopak netloustnout i při stravování se vysoce tučnou stravou. Sen mnoha lenochů a jedlíků by mohl být zase o něco blíž. Výzkumníci z Univerzity Jižní Kalifornie totiž odhalili nový hormon, který v podstatě zpomaluje tloustnutí a navíc obnovuje citlivost těla na inzulin. Ta se přitom snižuje s rostoucí obezitou či stárnutím a postupně vede k rozvoji cukrovky.

Nový hormon lékaři nazvali MOTS-c a slibují si od něj hodně, mohl by prý sloužit jako základ leků proti obezitě anebo leků pro diabetiky. „Jde o velký pokrok v identifikaci nových léčebných postupů chorob spojených třeba i s věkem, jako například diabetes,“ uvedl v tiskovém prohlášení jeden z vedoucích výzkumníků Pinchas Cohen.

Jeho tým testoval hormon na myších, které překrmoval nezdravou, tučnou stravou. Kontrolní skupina myšek standardně ztloustla a snížila se u nich citlivost jejich organismů na inzulín – stejně jako by se dělo u lidí. U myší, kterým byl vpichován MOTS-c, však lékaři s nezdravou stravou spojené negativní projevy nezaznamenali - jednoduše řečeno: myšky téměř neztloustly a neměly náběh na cukrovku, na rozdíl od jejich otylých „kolegyň“.

Takzvaný mitochondriální hormon

Hlavní zajímavostí hormonu je to, že jeho tvorba není zakódována v buněčné DNA, ale v DNA mitochondrií – organel, které mají na starosti tvorbu energie potřebné pro život buňky. „Tento objev vrhá nové světlo na roli mitochondrií v metabolickém procesu,“ dodal Changhan Lee, další z autorů studie. O výsledcích pokusů s hormonem informoval časopis Cell Metabolism.

Vzhledem k tomu, že efekty hormonu byly zatím potvrzeny pouze na myších, není jisté, zda bude mít stejný vliv také na lidský organismus. Výzkumníci si však dělají poměrně velké naděje – látku si již zaregistrovali a patent převedli na vlastní nově založenou biotechnologickou společnost, pod jejíž hlavičkou hodlají zahájit další fáze pokusů. „Klinické testy by mohly začít do tří let,“ dodal Cohen.

Nová léčba cukrovky míří na ledviny. Od srpna je dostupná i v ČR