Nové berlínské letiště hlásí další zpoždění

Letiště Berlin Brandenburg International zatím zeje prázdnotou

Letiště Berlin Brandenburg International zatím zeje prázdnotou Zdroj: byteschieber, Flickr.com (CC BY-SA 2.0)

Letiště Berlin Brandenburg International
Letiště Berlin Brandenburg International
Letiště Berlin Brandenburg International
Letiště Berlin Brandenburg International
Letiště Berlin Brandenburg International
12
Fotogalerie

Nové berlínské letiště Willyho Brandta (BER), jehož stavbu sužují vleklé problémy, se zřejmě otevře až v roce 2020. Je pravděpodobné, že letiště bude přinejmenším zpočátku muset fungovat bez hlavního terminálu, s nímž jsou největší problémy.

Vzdušný přístav, s jehož stavbou se začalo v roce 2006, se měl původně otevřít už v říjnu 2011, od té doby byl ale termín opakovaně odkládán, zejména kvůli nedostatkům v protipožární ochraně. Průběžně také stoupají náklady na stavbu. Jen údržba letiště, které nefunguje, stojí každý měsíc zhruba 17 milionů eur (435 milionů korun).

Nový předpokládaný termín otevření letiště by v pátek měla projednat dozorčí rada společnosti zodpovědné za provoz berlínských letišť. Lidé obeznámení se situací už hovoří o tom, že BER nebude možné otevřít ani v roce 2019, a je tak třeba počítat s rokem 2020, dost možná až s jeho druhou polovinou.

I kdyby se letiště podařilo otevřít, problémy tím neskončí. Nynější odhady totiž počítají s tím, že německá metropole bude v roce 2020 potřebovat odbavit na 37 milionů cestujících. BER, které má nahradit dosavadní letiště Tegel a Schönefeld, má mít ale kapacitu jen kolem 28 milionů pasažérů ročně.

Je tak možné, že Tegel bude muset zůstat alespoň v částečném provozu. Mnoho desítek let starému letišti, které už neodpovídá dnešním standardům, ale koncem roku 2019 vyprší zvláštní povolení k provozu. Potřebné úpravy by si vyžádaly mnohamilionové investice. Navíc nyní platná usnesení stejně počítají s uzavřením Tegelu do šesti měsíců poté, co zahájí provoz BER.