Novozélanďané půjdou k volbám později. Investorům z Bain Capitalu hrozí ztráta aerolinek

Ranní přehled podle Bloombergu

Ranní přehled podle Bloombergu Zdroj: E15.cz

Web E15 přináší přehled důležitých témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Evropská ekonomika se propadá

Hospodářství Evropské unie zaznamenalo v letošním druhém čtvrtletí rekordní pokles o 11,7 procenta. Meziročně se hrubý domácí produkt především v důsledku opatření proti koronaviru snížil dokonce o 14,1 procenta. Propad je nicméně o trochu nižší, než Eurostat odhadoval na konci července.      

Nový Zéland odloží volby

Novozélandští voliči půjdou k urnám až 17. října, tedy se čtyřtýdenním zpožděním oproti řádnému termínu. Premiérka Jacinda Ardernová se tak rozhodla po poradě s ostatními politickými stranami. V největším novozélandském městě Aucklandu se totiž výrazně zvýšil počet nových případů nákazy koronavirem a klíčová volební lokalita je od minulého týdne opět v karanténě.   

Firmy se perou o Virgin Australia

Americká investiční společnost Bain Capital má problém. Věřitelé zkrachovalých aerolinek Virgin Australia, mezi nimiž jsou i velké banky UBS nebo Deutsche Bank, se rozhodli nového majitele odstavit od kormidla a sami zachránit druhou největší australskou leteckou společnost. Virgin Australia zbankrotovala letos v dubnu. Investor Bain Capital koupil aerolinky v červnu s cílem obnovit jejich provoz a propustit třetinu zaměstnanců.    

Nespokojení Thajci vyšli do ulic

Tisíce demonstrantů zaplnily v neděli ulice Bangkoku a požadovaly konec armádou ovládané vlády. Shromáždění svolala liberální organizace Free People, která zastřešuje několik studentských hnutí. Protestující vyzvali politiky k dodržování lidských práv, rozpuštění parlamentu a sepsání nové ústavy. Demonstrace se obešla bez násilných konfliktů.