Nový německý zákon umožní rychlejší vracení odmítnutých žadatelů o azyl

Angela Merkelová v Bundestagu

Angela Merkelová v Bundestagu Zdroj: CTK

Německý kabinet dnes schválil právní úpravu, která má urychlit azylové řízení a vracení odmítnutých žadatelů do jejich vlasti a zjednodušit zřizování uprchlických center. Novely příslušných zákonů ještě musí schválit Spolkový sněm a Spolková rada, informovala německá tisková agentura DPA.

Vláda Angely Merkelové novely zákonů souvisejících s azylovým právem iniciovala kvůli prudce rostoucímu počtu uprchlíků. Návrhy předpokládají mimo jiné zařazení zbývajících tří balkánských zemí - Albánie, Kosova a Černé Hory - mezi takzvané „bezpečné státy původu“.

To umožní žadatele o azyl z těchto zemí rychleji posílat zpátky. Už loni Německo na stejný seznam zapsalo Bosnu a Hercegovinu, Srbsko a Makedonii.

Krácení podpory

Nová právní úprava má mimo jiné umožnit v některých případech krátit finanční podporu vyplácenou běžencům v záchytných střediscích. Uchazeči o azyl, u nichž je velká pravděpodobnost, že se v Německu usadí, mají mít možnost absolvovat integrační kurzy.

Vláda chce své návrhy projednat ve Spolkovém sněmu a Spolkové radě ve zrychleném řízení. Spolkový sněm by o nich o nich měl jednat už ve čtvrtek a Spolková rada v polovině října. Novely by pak mohly vstoupit v platnost počátkem listopadu.