Nový řecký premiér slíbil vyvést zemi z propasti bankrotu

Antonis Samaras

Antonis Samaras Zdroj: rofimedia.cz

Řecký prezident Karolos Papulias dnes jmenoval šéfa konzervativní Nové demokracie (ND) Antonise Samarase premiérem a pověřil ho sestavením nové vlády. Vznik kabinetu umožnilo nové rozložení sil po nedělních volbách a především souhlas dvou levicových stran poskytnout nové vládě podporu. Samaras v první reakci přislíbil, že odvede zadluženou zemi od "propasti bankrotu".

„Řecko má vládu,“ potvrdil vůdce Panhelénského socialistického hnutí (PASOK) Evangelos Venizelos. Samarasova Nová demokracie (ND) zvítězila v nedělních volbách a dnes se jí podařilo dojednat koaliční dohodu s dvěma umírněnými levicovými stranami, které vládu podpoří.

Papulias zdůraznil, že před budoucím kabinetem stojí „četné a obtížné“ úkoly, zejména dojednání nových podmínek pro poskytnutí záchranného balíku eurozóny. „Už zítra vyzvu vládu, aby začala tvrdě pracovat a dala národu reálnou naději,“ odpověděl nový ministerský předseda.

Zatímco Demokratická levice (DIMAR) nehodlá do kabinetu navrhovat svoje členy, PASOK možná podle řeckých mediálních zdrojů prosadí do některých resortů svoje straníky. Původně se Samaras chtěl vyhnout i tomu. Konkrétní složení kabinetu zatím není známé, ministrem financí se nicméně podle zdrojů agentury Reuters stane dosavadní guvernér Řecké národní banky Vassilis Rapanos.

Nová vláda bude pravděpodobně ihned čelit tlaku řecké veřejnosti, která je stále méně ochotná tolerovat přísné podmínky půjček Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu. Recese v zemi již trvá pět let.

již slíbil, že bude jedna o zmírnění podmínek zahraniční finanční pomoci, která zaštiťuje Řecko před bankrotem a která přiměla předchozí vlády provést razantní škrty ve státních výdajích.

Lídr Nové demokracie Antonis Samaras (uprostřed)Lídr Nové demokracie Antonis Samaras (uprostřed) | ctk

Bývalý ministr financí Venizelos dnes prohlásil, že „Řecko podnikne velkou bitvu“ na summitu EU koncem června v Bruselu, aby si vymohlo „revizi“ dohody. Důvodem podle něj je potřeba zajistit obnovu hospodářského růstu země, která je už pět let v recesi, a snížit vysokou nezaměstnanost, která se pohybuje kolem 22 procent.

Samaras se stal čtvrtým řeckým premiérem za posledních osm měsíců. Nová demokracie jako vítěz voleb získala bonus 50 křesel v parlamentu. K zisku většiny v třísetčlenném zákonodárném sboru jí stačí spojení s PASOKem, které vládě zajistí podporu 162 poslanců. Demokratická levice disponuje dalšími 17 mandáty.