O vydání Radovana Krejčíře do Česka má znovu jednat soud

Radovan Krejčíř

Radovan Krejčíř Zdroj: CTK

Jihoafrická justice má znovu projednat žádost České republiky o vydání uprchlého podnikatele Radovana Krejčíře. Informovala o tom dnes Česká televize, podle níž tak česká justice zaznamenala u jihoafrických soudů částečný úspěch. Soud v Johannesburgu v roce 2008 žádost ČR o Krejčířovo vydání z roku 2007 zamítl.

Podle českého ministerstva spravedlnosti jihoafrický nejvyšší soud potvrdil rozsudek vrchního soudu, který zrušil pět let staré rozhodnutí soudu první instance nevydat Krejčíře do Česka. Nejvyšší soud přitom zamítl všechny Krejčířovy námitky.

„Radovan Krejčíř vyčerpal všechny opravné prostředky, česká extradiční žádost by tak měla být projednána od počátku u soudu prvního stupně,“ potvrdila mluvčí českého ministerstva spravedlnosti Petra Hrubá.

Žádost Česka teď musí soudy v JAR znovu projednat. Celý proces o vydání Radovana Krejčíře do Česka se tak může vrátit tam, kde před pěti lety začal.

Důvodem, proč se proces bude opakovat, je podle jihoafrického vyššího soudu podjatost soudce, který tehdy Krejčíře odmítl vydat kvůli pochybnostem o vyšetřování podnikatelových kauz v Česku.

O Krejčíře se zajímá také jihoafrická policie. Jihoafrická média ho spojují s několika vraždami podnikatelů i lidí z podsvětí. V pondělí předstoupí Krejčíř před soud kvůli obvinění z pojistného podvodu, avšak tato kauza s českým vydávacím řízením nesouvisí. Podle žalobců Krejčíř s pomocí zfalšovaných dokladů přesvědčil pojišťovny o své závěrečné fázi rakoviny a v červenci 2010 inkasoval pojistku asi 4,5 milionu randů (kolem 11,5 milionu korun).

Krejčíř je v JAR od roku 2007, kdy tam přicestoval na falešný pas. V JAR požádal o politický azyl, projednávání této žádosti stále není uzavřeno.

Z ČR uprchl v červnu 2005, při domovní prohlídce v jeho vile v Černošicích u Prahy se mu podařilo utéct policii. S manželkou a synem pak odletěl na Seychely.

Krejčíř byl tehdy viněn z pokusu vyvést ze státní firmy Čepro peníze fiktivními pohledávkami a z přípravy vraždy celníka. Později byl obviněn i z další trestné činnosti. V některých kauzách byl odsouzen k trestům odnětí svobody.