Obama hrozí vetem palestinské žádosti o uznání v OSN

Barack Obama

Barack Obama Zdroj: reuters

Americký prezident Barack Obama poprvé otevřeně pohrozil vetem Spojených států v Radě bezpečnosti OSN proti chystané žádosti Palestinců o uznání jejich nezávislého státu. To není žádné řešení, řekl v pondělí (místního času) v Bílém domě v interview poskytnutém španělskojazyčným tiskovým agenturám. Zároveň ale varoval Izrael před odvetnými opatřeními.

Navzdory snaze USA žádost Palestinců zablokovat se ji arabské státy budou snažit prosadit, řekl katarský premiér a ministr zahraničí na pondělní konzultační schůzce Ligy arabských států (LAS) v Káhiře.“Arabové se dohodli, že budou prosazovat ve Spojených národech plnohodnotné členství palestinského státu s východním Jeruzalémem jako hlavním městem,“ řekl podle citace zpravodajského webu stanice Al-Džazíra katarský premiér a šéf diplomacie šajch Hamad bin Džasím bin Džabr Sání v Káhiře. Zástupci členů LAS na pondělním setkání podle něj chtěli posoudit kroky, s nimiž půjdou do OSN, „protože to je arabský požadavek“.

Palestinské vedení se příští týden chystá požádat Valné shromáždění OSN o jednostranné uznání palestinského státu. Palestinský prezident Mahmúd Abbás podle unijních diplomatů, kteří se vyjednávání účastní, Evropskou unii informoval, že se nehodlá 20. září obrátit na Radu bezpečnosti OSN se žádostí o uznání palestinského státu za plnohodnotného člena OSN. Protože je jisté, že USA by při hlasování v Radě použily právo veta, rozhodl se Abbás obrátit na VS OSN. Jeho rezoluce jsou méně závazné, avšak tímto krokem Abbás zřejmě získá evropské hlasy.

Skuteční řešení je dle Obamy jen dohoda mezi Izraelem a Palestinou

Kdyby se téma palestinského státu dostalo do Rady bezpečnosti, „velmi důrazně bychom to odmítli“, potvrdil Obama podle španělské sekce DPA. Tato iniciativa podle něj sice vyvolala velký mediální rozruch, v jádru je ale podle něj „kontraproduktivní“, protože „problém neřeší“. „Tuto otázku mohou vyřešit jen Izraelci a Palestinci, když se dohodnou,“ zdůraznil.

Zároveň dal ale jasně najevo, že USA stěží mohou zabránit úspěchu palestinské iniciativy ve Valném shromáždění OSN. „Máme jen jeden hlas ve VS a jistě je mnoho států připravených hlasovat s Palestinci. Budeme nadále jednat se všemi zúčastněnými stranami s cílem zajistit, aby jakékoliv akce v New Yorku vedly k návratu stran k jednacímu stolu a ne je ještě více navzájem odtrhávaly.“

Obama vyjádřil přesvědčení, že v zásadě nastal „čas pro palestinský čas“. Jednoznačně se vyslovil pro řešení v podobě dvou států, v nichž by Izraelci a Palestinci žili v pokojném sousedství. Oběma stranám ovšem vytkl absenci ochoty ke kompromisu.

Palestinci a Izraelci musejí podle něj teď usednout k jednacímu stolu „a dohodnout se na hranicích, na bezpečnostních otázkách, na statusu Jeruzaléma a na právu palestinských uprchlíků na návrat“. Izrael Obama varoval před tím, aby v případě úspěchu palestinské iniciativy v OSN sáhl k finančním opatřením. „Snažili jsme se Izraelce povzbudit k dlouhodobému strategickému myšlení. Palestinská autonomní správa odvedla dobrou práci při zajišťování bezpečnosti a pořádku na západním břehu Jordánu. A k tomu jsou zapotřebí zdroje,“ řekl Obama.

Výpadek těchto peněz by podle něj způsobil palestinské samosprávě problémy, což by „Izraeli jen uškodilo“.Palestinci mají v současné době v OSN status pozorovatele. S poukazem na léta stagnující mírová jednání s Izraelem se rozhodli jednostranně požádat OSN o uznání samostatného státu Palestina. Slibnější šance má ale podle pozorovatelů další možnost, jíž je povýšení statusu palestinské autonomie na „nečlenský stát“. Jeho schválení by vyžadovalo prostou většinu hlasů ze 193 členů Valného shromáždění OSN. Strategie, kterou Palestinci při zahájení zasedání VS OSN nakonec použijí, ale podle diplomatů stále ještě není jasná.