Obama kontaktoval Chameneího. Kvůli boji s islamisty

Americký prezident Barack Obama

Americký prezident Barack Obama Zdroj: ctk/AP

Dva jinak vzdálené světy mezinárodní politické scény se netradičně propojily. Americký prezident Barack Obama poslal minulý měsíc osobní dopis íránskému vůdci Alímu Chameneímu. V textu zdůraznil společný zájem v boji proti Islámskému státu. Bílý dům ovšem odmítl informaci komentovat s tím, že Obamova korespondence je soukromá.

Obě země mají stejný zájem na boji proti bojovníkům Islámského státu operujícím v Sýrii a Iráku, stojí údajně v dopise odeslaném v polovině října. Uvádí se v něm rovněž, že spolupráce USA s Íránem v boji s teroristy je úzce spojena s vyjednáváním o sporném íránském jaderném programu. Podle amerického listu The Wall Street Journal vládní činitelé existenci dopisu nepopřeli.

Neudělal to dnes ani mluvčí Bílého domu Josh Earnest, který jen odmítl informaci o dopisu komentovat. Jde podle něj o soukromou Obamovu záležitost.

Earnest zdůraznil, že politika USA vůči Íránu se nemění. Washington podle něj jedná s Teheránem o postupu vůči islamistům na okraji rozhovorů věnovaných íránskému jadernému programu. S vojenskou spoluprací s Íránem ani se sdílením zpravodajských informací Spojené státy podle svého mluvčího nepočítají.

Šéf Sněmovny reprezentantů John Boehner v reakci na zprávy o dopisu řekl, že íránským vůdcům nevěří a že by neměli být zapojeni do boje proti Islámskému státu. „Doufám, že probíhající jednání jsou seriózní, ale mám své pochyby,“ poznamenal Boehner.