Obama si jel do Louisiany prohlédnout škody po hurikánu

Barack Obama

Barack Obama Zdroj: ctk

Americký prezident Barack Obama se v Louisianě seznámil se škodami napáchanými hurikánem Isaac. Postiženým slíbil pomoc. Ve státě na jihu USA je kvůli řádění živlů bez elektřiny stále kolem 100 tisíc lidí, 3 tisíce osob pak musejí přebývat v nouzových obydlích. Škody způsobené hurikánem se odhadují až na dvě miliardy dolarů.

Obama navštívil okrsek Saint John the Baptist západně od New Orleans, kde hurikán způsobil záplavy vodou z nedalekého jezera Pontchartrain. Domovy tu musely opustit tisíce lidí. „Jsme tu, abychom pomáhali,“ řekl místním prezident. Dodal, že americká vláda udělá všechno proto, aby se už neocitnuli v podobné situaci.

Šéf Bílého domu oblast navštívil vpředvečer sjezdu Demokratické strany, který začíná dnes v Severní Karolíně a na kterém oficiálně získá její nominaci na prezidenta. Jeho republikánský volební sok Mitt Romney, jehož strana měla nominační sjezd minulý týden, do míst postižených hurikánem zavítal už v sobotu.

Demokraté nicméně kritizují republikánského kandidáta na viceprezidenta Paula Ryana za to, že loni navrhoval seškrtat peníze na řešení podobných přírodních pohrom o deset miliard dolarů. Plán ale zablokovali sami republikáni a Romney se nevyjádřil, zda jej podporuje. Ryan prostřednictvím svého mluvčího vzkázal, že pomoc obětem hurikánu považuje za prioritu.

Obama pak pochválil republikánského guvernéra Louisiany Bobbyho Jindala za postup při přírodní katastrofě. „Když se stane taková pohroma, naše malicherné spory ustupují stranou. Nikdo není demokrat, ani republikán. Všichni jsme prostě Američany, kteří se o sebe navzájem starají,“ řekl prezident.

Isaac zasáhl pobřeží Mexického zálivu jižně od New Orleans minulý týden ve středu. Stalo se tak sedm let poté, co oblast zpustošil hurikán Katrina, po němž tehdy zůstaly téměř 2000 mrtvých a nesmírné škody. Isaac tak ničivý nebyl, přesto si vyžádal šest obětí. Hráze kolem New Orleans opravené za 14 miliard dolarů tentokrát vydržely, a neopakovaly se proto drastické scény z Katriny. Někteří obyvatelé okolních okrsků si ale stěžují, že úřady pamatovaly jenom na ochranu louisianské metropole a ne na ně.

Federální vláda dnes odhadla, že škody způsobené Isaakem mohou dosáhnout až dvou miliard dolarů (asi 40 miliard korun). Úřady zároveň zkoumají, zda posílený systém hrází kolem New Orleans nevytlačil vodu do okolních okrsků.