Obama v září představí recept na tvorbu pracovních míst

Barack Obama

Barack Obama Zdroj: reuters

Americký prezident Barack Obama na počátek září chystá zásadní projev, ve kterém nastíní svůj plán na tvorbu pracovních míst. Spojené státy dlouhodobě sužuje míra nezaměstnanosti nad devíti procenty. Právě situace na trhu práce je tak považována za největší překážku pro opětovné zvolení současného šéfa Bílého domu v příštím roce.

Podle vyjádření vysokého činitele americké vlády pro agenturu AP bude Obamův plán pravděpodobně obsahovat daňové úlevy, nové infrastrukturní projekty a kroky, které by měly pomoci dlouhodobě nezaměstnaným Američanům. Půjde prý o zcela nové návrhy, které se přidají k těm, jež Obama již představil v uplynulých dnech a týdnech. Jedním z nich je vznik takzvané zvláštní banky, z níž by se hradily stavby ve veřejném zájmu.

Prezident se zároveň chystá představit plán boje s vysokým státním dluhem i způsob, jakým se budou financovat jeho návrhy pro boj s vysokou nezaměstnaností. Dluh prý přitom hodlá snížit mnohem více, než jsou chystané úspory ve výši 1,5 bilionu dolarů, o nichž v současnosti jedná zvláštní výbor Kongresu.

Republikáni jsou ale již nyní k Obamovým záměrům skeptičtí. „Vážně nepotřebujeme další řeč. Stačí plán, na papíře. Vážně, prostě ho pošlete poštou. Pódium netřeba. Díky,“ uvedl na svém účtu na sociální síti Twitter Brendan Buck, kterým je mluvčím republikánského šéfa Sněmovny reprezentantů Johna Boehnera.

Obama je v poslední době kvůli ekonomice pod značným tlakem. V zemi je kolem 14 milionů lidí bez práce a sílí kritické hlasy, podle nichž prezident pro zlepšení situace dělá málo. Zároveň rostou obavy, že hospodářství Spojených států hrozí další recese.