Obama ve sporu o souostroví podporuje Japonsko

Prezident USA Barack Obama

Prezident USA Barack Obama Zdroj: CTK/AP

Čínsko-japonský územní spor má být vyřešen mírovou cestou. Prohlásil to v Tokiu americký prezident Barack Obama. Zdůraznil zároveň, že strategické ostrovy Senkaku, na které si činí nárok Peking, jsou historicky pod japonskou správou a jejich status by se neměl jednostranně měnit.

Spojené státy a Japonsko spojuje bezpečnostní smlouva, která se vztahuje na všechna území pod japonskou správou, řekl Obama v souvislost se sporem o ostrovy Senkaku. Tyto neobydlené ostrovy leží ve východočínském moři a v Číně nesou jméno Tiao-jü.

V listopadu Čína vyhlásila nad souostrovím zónu vzdušné obrany, kde se všechna letadla musejí při průletu identifikovat. Toto opatření vyvolalo hněv USA, Japonska a Jižní Koreje, které novou zónu odmítly uznat.

Spor o tuto oblast je podle šéfa Bílého domu zapotřebí řešit dialogem. Obě strany by se měly zdržet silných vyjádření, prohlásil Obama. Podle serveru CNN ovšem tím, že podle prezidenta Obamy tento spor zapadá do rámce americko-japonské aliance, naznačil případnou vojenskou intervenci Spojených států.

Dohoda se totiž týká armádní pomoci v případě obsazení japonského území. Japonsko tak může počítat s podporou Ameriky pokud by spor vyeskaloval v ozbrojený konflikt. Podle odborníků má prezidentova návštěva především ujistit asijské spojence o tom, že Amerika dostojí svým závazků a současně má zbavit Japonska obav z narůstající čínské teritoriální moci, napsal server BBC.

Šéf Bílého domu přijel na státní návštěvu Japonska po téměř dvaceti letech. Ve středu večer Obama dlouho jednal s japonským premiérem Šinzó Abem. „Společně vyšleme světu zprávu o tom, že japonsko-americké přátelství je nezlomné a pevné,“ komentoval jednání Abe.

Asijské dusno: Čína vyhrotila spor s Japonskem