Obama: Vědeli jsme o hrozbě pro Západ, útok v Paříži jsme nečekali

Americký prezident Barack Obama

Americký prezident Barack Obama Zdroj: ctk/AP

Americké tajné služby věděly o tom, že teroristé z Islámského státu (IS) jsou schopni udeřit v některé ze západních zemí, o pátečních útocích v Paříži však neměly žádné informace. Prohlásil to prezident Barack Obama, který zároveň odmítl, že by Spojené státy podceňovaly schopnosti této teroristické organizace.

„Obavy z možného útoku ISIL na Západě máme již více než rok,“ řekl Obama během summitu předních světových ekonomik G20 v Turecku, když použil starší zkratku IS. „Neměli jsme však žádné konkrétní náznaky o tomto útoku, abychom mohli například poskytnout jakékoli smysluplné informace francouzským úřadům, nebo podniknout vlastní akci,“ dodal americký prezident.

Obama rovněž zmínil, že během summitu zazněly požadavky na americkou pozemní ofenzivu v Sýrii, která by ale podle něho byla chybou. USA by prý sice mohly vyslat 50 tisíc vojáků a „vyčistit“ bašty IS, nebylo by to však udržitelné řešení, které je třeba najít, uvedl šéf Bílého domu. Podle něho by pak mohly přijít výzvy, aby Američané vyslali pozemní vojska například i do Libye či Jemenu.

Strategií boje koalice vedené USA není získat zpět území zabraná IS, ale zabránit tomu, aby v oblasti vznikaly „tyto násilné, extremistické skupiny“.

Americký prezident předtím po jednání se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem v souvislosti se Sýrií uvedl, že „na diplomatické frontě“ vidí „skromný pokrok“. Oba lídři rovněž jednali o situaci na Ukrajině včetně řešení ukrajinského dluhu vůči Moskvě.