Obama vyhlásil stav nouze kvůli výbuchu ve Westu

Výbuch v Texasu

Výbuch v Texasu Zdroj: ctk

Americký prezident Barack Obama vyhlásil v Texasu stav nouze, aby tomuto státu pomohl vypořádat se s následky výbuchu v továrně na hnojiva ve městě West. Informovala o tom agentura Reuters.

Obamovo rozhodnutí zmocňuje Federální agenturu pro řešení krizových situací (FEMA) k poskytnutí prostředků „potřebných ke zmírnění důsledků nouze“.

Americké úřady zatím ve městě West, kde žije početná komunita s českými kořeny, potvrdily v důsledku výbuchu 14 mrtvých a 200 zraněných. Český velvyslanec v USA Petr Gandalovič však předpokládá, že mrtvých bude „nejméně 35“. Podle texaského senátora Johna Cornyna zůstává 60 lidí nezvěstných.

„Naše myšlenky a naše modlitby jsou s lidmi ve Westu, kde tolik lidí přišlo o život, někteří přišli o domov, mnozí jsou zranění a mnozí jsou stále pohřešování,“ uvedl Obama.

Nalezeno 14 těl, deset z nich patřilo hasičům

Týmy amerických záchranářů už v texaském Westu prohledaly téměř všechna zničená stavení. Zatím našly těla 14 lidí, z nichž deset patřilo do místního sboru dobrovolných hasičů. Texaský guvernér Rick Perry novinářům sdělil, že záchranáři prohledali už přes 150 objektů, tedy velká většina zničených či poškozených domů. Do 25 stavení, po středečních explozích staticky nestabilních, zatím nevstoupili.

Ed Karasek, farář římskokatolického kostela Nanebevzetí panny Marie ve Westu, už sloužil několik mší za tragicky zemřelé. Mezi mrtvými je i dobrovolný hasič Joseph Pustejovsky, potomek dnes už rozsáhlého rodinného klanu, který před několika generacemi přišel do Ameriky z českých zemí.

Jeho starší bratr stál v době exploze před svým domem, který stál asi půl kilometru od továrny. Tlaková vlna ho srazila na zem a vážně mu poranila rameno. Matku Bernice Pustejovská hospitalizovali s řeznými ranami, dům byl zničen. „Je to devastující tragédie. Ztratili jsme věřící, mnoho lidí přišlo o svůj domov. Jsme všichni v šoku,“ řekl novinářům Karasek.

O příčinách ničivého výbuchu americký tisk zatím jen spekuluje. Odborníci předpokládají, že bezprostřední příčinou byla exploze zásob dusičnanu amonného. Co způsobilo požár, který sérii tří výbuchů předcházel, zůstává ale nejasné. Látka může explodovat při vyšších teplotách nebo v kontaktu s jinou chemikálií.

Stovky tun dusičnanu amonného továrna uskladnila bez povolení

Podle zjištění ministerstva vnitřní bezpečnosti USA, na něž se odvolává agentura Reuters, bylo v továrně West Fertilizer loni uskladněno nepovolené množství dusičnanu amonného. Množství, které je možné skladovat bez zvláštního povolení, činí 180 kilogramů. V závodě, který ve středu explodoval, bylo ale loni uskladněno 270 tun této nebezpečné látky.

Vedení továrny se zatím k okolnostem exploze nevyjádřilo. Majitel závodu Donald Adair vydal v noci na dnešek jen všeobecné prohlášení, v němž nad incidentem vyjádřil lítost. Firma podle něj nebude záležitost komentovat, protože spolupracuje s vyšetřovateli a není oprávněna činit veřejná prohlášení. „Tragédie nás hluboce poznamená po dlouhé generace,“ uvedl Adair.