Obama vyzval Putina ke stažení vojáků z Ukrajiny, mluvili také o Íránu

Vladimir Putin

Vladimir Putin Zdroj: ctk

Ruský prezident Vladimir Putin si ve čtvrtek poprvé od února telefonoval se svým americkým protějškem Barackem Obamou. Podle Bílého domu oba státníci mluvili například o vrcholících jednáních o jaderné dohodě s Íránem či situaci v Sýrii. Obama navíc podle Washingtonu Putina vyzval ke stažení ruských sil z Ukrajiny. Kreml později telefonát potvrdil s tím, že se prezidenti dohodli na uspořádání schůzky šéfů diplomacie.

Právě kvůli situaci na Ukrajině jsou od loňské ruské anexe Krymu vztahy mezi oběma velmocemi napjaté a kontakty prezidentů vzácné. Během čtvrtečního telefonátu, který podle Bílého domu iniciovala ruská strana, se oba lídři shodli na důležitosti úspěšného dokončení jednání o dohodě, která by zabránila Íránu získat jadernou zbraň.

Kreml zdůraznil, že oba muži věnovali v telefonátu „významnou pozornost“ tématu boji proti terorismu a zvláště Islámskému státu. Dohodli se, že se k tomuto tématu sejdou ministři zahraničí John Kerry a Sergej Lavrov.

Rozdíly naopak panují v přístupu k ukrajinské krizi. Obama v této souvislosti ruského vůdce vyzval k dodržování minské dohody o příměří na východě Ukrajiny a ke stažení ruských jednotek a vojenské techniky z ukrajinského území, uvedl Bílý dům.

Podle Kremlu se oba prezidenti dohodli, že o začlenění této dohody do praxe si promluví náměstkyně amerického ministra zahraničí Victoria Nulandová a Lavrovův náměstek Grigorij Karasin.

Putinova aktivita směrem k Obamovi přišla ve chvíli, kdy ruský vůdce o Ukrajině jedná i s dalšími západními lídry - před několika dny například hovořil s německou kancléřkou Angelou Merkelovou a francouzským prezidentem Françoisem Hollandem.