Občanská válka v Libyi zesiluje. Opusťte zemi, vyzývá Západ cizince

Boje v Tripolisu

Boje v Tripolisu Zdroj: ctk/ap

Británie, Německo, Francie a Nizozemsko vyzvaly své občany, aby co nejrychleji vycestovali z Libye. Země se podle nich stále hlouběji propadá do občanské války a další vývoj situace lze stále hůře odhadovat.

Během víkendových bojů v Libyi zemřelo 59 lidí, pod palbu se dostalo i vozidlo evakuující britské diplomaty. Londýn proto varoval před cestami do země a ty Brity, kteří už v zemi jsou, vyzval k okamžitému odjezdu. Britská ambasáda v Tripolisu zůstane otevření, počet zaměstnanců se ale sníží.

Podobné varování vydaly i Francie, Německo a Nizozemsko. „Situace je velmi nepředvídatelná a nejistá,“ uvedlo německé ministerstvo zahraničí. „Němečtí občané jsou vystaveni zvýšenému riziku únosů a útoků.“

Skupina britských diplomatů, kteří odjížděli do sousedního Tuniska, se na hlavní pobřežní silnici na předměstí Tripolisu dostala pod palbu neznámých ozbrojenců. Evropská unie v reakci na incident své diplomaty raději evakuovala letecky.

Spojené státy své velvyslanectví v Libyi evakuovaly už v sobotu. Ve Washingtomu mají stále v živé paměti osud velvyslance Chrise Stevense, který zemřel spolu s dalšími třemi zaměstnanci amerických diplomatických služeb před dvěma lety během útok milice na americký konzulát v Benghází.

Libyjská metropole Tripolis se už dva týdny otřásá boji mezi znepřátelenými milicemi, které si vyžádaly řadu obětí mezi civilním obyvatelstvem. Bojuje se také v Benghází, centru východní Libye, které se stalo jádrem odporu proti svrženému režimu Muammara Kaddáfího.

Oficiální libyjská vláda mezitím zkolabovala. Ozbrojenci, kteří ovládají v současnosti jediné tripolské letiště Mitiga, minulý týden zabránili v odletu premiéra Abdulláha al Thinniho, který chtěl odcestovat na východ země.