Obnova Staten Islandu potrvá roky

Následky hurikánu Sandy

Následky hurikánu Sandy Zdroj: profimedia.cz

Tisíce postižených loňským hurikánem Sandy musely odložit opravy domovů nebo je financovat z vlastních úspor či si půjčit. Přibližně šest tisíc domácností tři měsíce po hurikánu stále čeká na vyplacení 208 milionů dolarů. Guvernér státu New York Andrew Cuomo uvedl, že jeho administrativa pracuje na tom, aby banky prostředky uvolnily.

Pod tlakem domácností, které udělaly vše, co měly, a stále se nedočkaly vyplacení pojistek, spustil státní Úřad pro finanční služby (DFS) vyšetřování. Vyplacení šeků musí posvětit jak pojišťovna, tak banka majitele nemovitosti nebo správce jeho hypotéky. Takzvaný duální endorsment šeku způsobuje zpoždění vyplácení pojistek.

DFS obdržel stovky stížností na jednání bank, jež odmítají šeky proplatit a požadují důkaz o provedených stavebních pracích s odvoláním na požadavky vládních hypotečních agentur Fannie Mae and Freddie Mac. Úřad guvernéra státu New York minulý týden obeslal tyto agentury společně se čtyřmi největšími bankovními domy – Bank of America, Citigroup, JP Morgan Chase a Wells Fargo – a požadoval změny v jejich přístupu. DFS uvedl, že čtyři největší banky představují 130 milionů dolarů v zadržovaných šecích, tedy asi dvě třetiny celého objemu.

Na Staten Islandu, jednom z pěti městských obvodů New Yorku, zůstává kvůli zadržovaným šekům řada rodin bez střechy nad hlavou. Teplota v noci klesá pod minus deset stupňů Celsia. Někteří obyvatelé musejí spát ve vyhřívaném stanu či v provizorních apartmánech. Staten Island byl bouří Sandy poničen vůbec nejvíce, o život přišlo 23 jeho obyvatel, protože záplavová vlna roztrhala nízkou zástavbu bungalovů a bytových domů na pobřeží.

Řada obchodů zůstává stále zavřená. Stovky z nich byly poškozeny nebo zničeny. Zavřené obchody obyvatelům Staten Islandu, který nemá podzemní dráhu, ještě více ztěžují život. Starosta Staten Islandu James Molirano na otázku, kdy se ostrov zotaví z hurikánu, odpověděl: „Myslím, že to kvůli množství podniků, které musejí znovu otevřít, potrvá roky. Podle údajů, co mám, 37 procent podniků zavřených kvůli Sandy už nikdy neotevře.“

New York - od našeho zpravodaje