Obrazem: klimatem nejohroženější místa na světě

Některá místa v Thajsku už téměř přestávají být obyvatelná.

Některá místa v Thajsku už téměř přestávají být obyvatelná. Zdroj: profimedia.cz

Oblast západní Turkany v africké Keni většinu roku trápí obrovské sucho.
I do této oblasti přichází déšť. Bývá ale tak prudký, že místo spásy přináší spoušť.
Klimatem jsou ohrožené i některé části USA. Takto vypadalo New Orleans v roce 2005 po hurikánu Katrina.
Florida patří podle vědců mezi klimatem nejohroženější oblasti.
Opačný extrém. Vysychající vodní nádrž v americkém Texasu. Nedostatek vody bude v některých oblastech USA velkým problémem.
11
Fotogalerie
Změny klimatu ohrožují rozvojové i vyspělé země bez rozdílu. Tvrdí to zpráva Mezivládního panelu o klimatické změně. Změny počasí mohou přinést jak dlouho trvající sucha, tak naopak prudké bouře způsobující záplavy. Zvedající se hladina oceánu vedle toho může způsobit zaplavení rozsáhlých obydlených území.

Změny teplot vzduchu a chování oceánů už nyní ročně způsobují celosvětové škody za 80 miliard dolarů. Podle mezinárodního týmu klimatologů může počasí přinést pohromu silně osídleným regionům. Zatopit může indickou Bombaj, ohroženo je ale i třeba Miami, Šanghaj, Bangkok či Rangún.

Jako pozitivní příklad státu, který dokáže pohromám čelit, uvádí zpráva chudý asijský stát Bangladéš. Ten ukazuje, že je možné nenaučit s živly žít. Zatímco v roce 1970 tam tropický cyklón usmrtil 300 tisíc lidí, v roce 2007 ještě silnější cyklón zabil jen 4200 lidí. Země se naučila na přírodní katastrofy připravit a čelit jim.

Na místa, která jsou změnami klimatu nejvíc ohrožená, se podívejte: