Obrovská fraška, kritizuje opozice volby v Zimbabwe

Robert Mugabe

Robert Mugabe Zdroj: profimedia.cz

Opozice v Zimbabwe kritizuje středeční volby. Milionu lidí bylo prý zabráněno přijít k volebním urnám a ukončit tak dlouholetou vládu Roberta Mugabeho. Podle premiéra Morgana Tsvangiraie by měly být volby neplatné. Robert Mugabe mezitím slaví vítězství.

Obyvatelé poslední červencový den zamířili k volebním urnám, u kterých mohli rozhodnout o politickém konci Roberta Mugabeho, který je v čele státu už od roku 1980. Mugabeho vyzyvatel Morgan Tsvangirai ale upozorňuje, že volby byly jen ohromná fraška. Milion registrovaných voličů se prý nemohl dostavit k volbám, jak potvrzují mezinárodní pozorovatelé.

Sám Mugabe před volbami tvrdil, že pokud prohraje, svou porážku přizná. Nyní však slaví vítězství a veškerá nařčení z manipulace voleb odmítá. Jak prohlásil, je připraven kandidovat i v roce 2018.

Mugabeho příznivci údajně zastrašovali voliče, kteří nechtěli volit dlouholetého prezidenta. Na podvod při volbách upozornil také anonymní bloger vystupující pod jménem Baka Jukwa, který na facebooku od března zveřejňoval informace o aktivitách prezidentova Afrického národní svazu Zimbabwe - Vlastenecké fronty.

„Novinky od zdroje v zimbabwské volební komisi naznačují, že zlí lidé se budou Mugabemu snažit podvodně zajistit vítězství 54 procenty hlasů,“ napsal bloger krátce před volbami. Mugabe za jeho dopadení nabízí odměnu 300 tisíc dolarů. Prezidentovi příznivci tvrdí, že facebookový profil blogera ve skutečnosti vytvářejí lidé z Tsvangiraiovy strany.

Verdikt, kdo nakonec vyhrál v jihoafrické zemi volby, by měl padnout v nejbližších dnech.

Mugabe versus Zimbabwe