Obyvatelé New Yorku se kvůli strachu z rabování vyzbrojují

Následky hurikánu Sandy

Následky hurikánu Sandy Zdroj: profimedia.cz

V Rockaways, části newyorské čtvrti Queens, panuje pět dní po ničivém náporu bouře Sandy na východní pobřeží Spojených států nejistota a strach z rabování. Místní obyvatelé se proto vyzbrojují pistolemi, baseballovými pálkami a dokonce i luky a šípy. Policisté jsou prý v jejich čtvrti sousedící s Atlantickým oceánem po řádění přírodního živlu ještě vzácnější než jídlo a elektřina, napsal na svém serveru americký deník Daily News.

„Nastražili jsme u vchodových dveří past a vedle postele máme baseballovou pálku,“ řekla listu jedna z obyvatelek oblasti Danielle Harrisová. „V noci jsme už tři dny po sobě slyšeli výstřely,“ dodala. Podle ní zněly z nedalekých domů, kde město ubytovává sociálně slabé obyvatele.

Carly Rugierová, jejíž dům poškodily záplavy, se zase v noci zabarikádovává pomocí rámu od postele. Podle ní čtvrtí obcházejí lupiči, kteří se vydávají za zaměstnance elektrárenské společnosti. Na dveře ale klepou o půlnoci.

Jeden z místních surfařů Keone Singlehurst pak na obranu před možnými útočníky má připravený luk, mačetu a nože. Zbraně by se prý v případě nouze nebál použít. „Je to tu jako na Divokém západě. Prakticky tu nevládne zákon,“ poznamenal.

I místní radní James Sanders se pak obává, že se situace ve čtvrti rychle zvrhne v anarchii. Podle něj v oblasti panují výbušné podmínky a hrozí, že lidé vezmou věci co svých rukou.

Změny si všiml i Walter Meyer, který bydlí v Brooklynu, do Rockaways ale často jezdí surfovat. „Po západu slunce každý zamyká dveře,“ řekl. „Lidé se snaží najít jakékoliv zbraně. Někteří dokonce používají luky a šípy,“ dodal.

Součástí Rockaways je i Breezy Point, kde během bouře Sandy vyhořelo přes 100 domů. Mnoho obyvatel z oblasti zde i v ostatních částech čtvrti pomáhá s úklidem trosek. Stěžují si přitom ne nedostatek pomoci ze strany úřadů či Červeného kříže. Doma je jim zima a v oblasti je také nedostatek jídla.

Elektřina přitom v Rockaways zřejmě půjde až koncem příštího týdne. Čtvrť nacházející se na poloostrově má navíc špatné spojení se zbytkem světa, protože je poškozený most, po němž do ní jezdilo metro. Opravy by mohly trvat i měsíc.