Ochrana tradiční rodiny na Slovensku nezaujala, referendum je neplatné

Anna Verešová, mluvčí nevládní organizace Aliance za rodinu, která loni sesbírala více než zákonem požadovaných 350 tisíc podpisů a prosadila tak vypsání v pořadí osmého referenda v historii samostatného Slovenska.

Anna Verešová, mluvčí nevládní organizace Aliance za rodinu, která loni sesbírala více než zákonem požadovaných 350 tisíc podpisů a prosadila tak vypsání v pořadí osmého referenda v historii samostatného Slovenska. Zdroj: ctk

Účast ve slovenském referendu o ochraně tradiční rodiny byla podle očekávání hluboko pod hranicí padesát procent potřebnou pro jeho platnost. Sobotního hlasování se zúčastnilo 21,4 procenta z více než 4,4 milionu oprávněných voličů. Ze zúčastněných se většina vyslovila proti adopcím dětí homosexuály. Vyplývá to z oficiálních výsledků, které dopoledne vyhlásila ústřední referendová komise. Potvrdila tak předběžné údaje, jež v noci na dnešek zveřejnil slovenský statistický úřad.

Pro zákaz adopcí dětí osobami stejného pohlaví hlasovalo 92,4 procenta zúčastněných. Součástí referenda byly ještě dvě další otázky týkající se ochrany tradiční rodiny. Proto, aby se manželstvím nemohlo označovat žádné jiné soužití osob kromě svazku muže a ženy hlasovalo 94,5 procenta účastníků. S tím, aby školy nemohly vyžadovat účast žáků na vyučování v oblasti sexuální výchovy nebo eutanazie souhlasilo 90,3 procenta zúčastněných.

Na pětimilionovém Slovensku, kde se většina obyvatel hlásí ke katolické církvi, referendu předcházela vyhrocená kampaň. Kritici referendových otázek vybídli Slováky, aby se plebiscitu nezúčastnili a přispěli tak k jeho neplatnosti. Až na jednu výjimku, kterou bylo referendum o vstupu země do Evropské unie, všechna dosavadní lidová hlasování na Slovensku kvůli nízké účasti ztroskotala.

Sdružení hájící práva lidí jiné než heterosexuální orientace sobotní referendum kritizovala. Organizace na ochranu lidských práv Amnesty International zase tvrdila, že plebiscit by mohl vést k porušení mezinárodních norem v oblasti lidských práv. Původně čtyři navrhované referendové otázky posuzoval slovenský ústavní soud, který za neústavní označil jen otázku týkající se přiznání zvláštní ochrany, práv a povinností pouze manželskému svazku a nikoli jiné formě soužití osob.

Slovensko na rozdíl od jiných zemí, jako například České republiky, dosud nezavedlo ani registrovaná partnerství osob stejného pohlaví. Slovenské zákony v současnosti upřednostňují osvojení dítěte manželi a jen výjimečně mohou úřady povolit adopci jednotlivci. Poslanci vládních sociálních demokratů (Směr-SD) premiéra Roberta Fica spolu s části opozice loni zase prosadili do slovenské ústavy ustanovení, že manželstvím je svazek mezi mužem a ženou.

Média píší o fiasku

Slovenské sobotní referendum o zákazu adopcí dětí osobami stejného pohlaví a o dalších dvou otázkách na ochranu tradiční rodiny skončilo fiaskem, komentují dnes slovenská média nízkou účast Slováků na hlasování, které podle očekávání ztroskotalo na nezájmu veřejnosti.

Křesťanští aktivisté, kteří stáli za vypsáním referenda, naopak ocenili, že výrazná většina zúčastněných voličů se vyslovila za tradiční rodinu. Podle organizace Iniciatíva Inakosť, která v zemi hájí práva homosexuálů, nastal čas na debatu o uzákonění partnerství osob stejného pohlaví.

„Referendum svého cíle nedosáhlo nikoli těsně, ani ne jen čestnou prohrou. Rozdíl v počtu lidí, kteří přišli tak či onak hlasovat, a lidí, kteří referendum odmítli coby nedemokratické a nevhodné, nebo jednoduše usoudili, že se jich problémy Antonína Chromíka a spol. netýkají, je výmluvný a nelze ho označit jinak, než jako debakl,“ napsal na svém webu list Pravda. Hlasování, kterého se nakonec zúčastnila zhruba pětina voličů, zatímco zákon vyžaduje účast nadpoloviční, prosadila nevládní organizace Aliance za rodinu v čele s Antonínem Chromíkem, jedním z mluvčích organizace.

Podle listu Sme se země zachovala moudře, když referendum o rodině, které v zemi prohlubovalo propasti, odmítla. „Dobrou zprávou je, že kampaň která cíleně pracovala s předsudky, která povýšila pověry na úroveň vědy a která vytvářela občany druhé kategorie, nedokázala lidi mobilizovat,“ zdůraznil deník. Podle Sme ale potrvá ještě dlouho, než lidé, kteří si mysleli, že svým hlasem chrání rodinu, pochopí, že vlastně pro řešení skutečných problémů slovenské rodiny nehnuli ani prstem.

Kulturní válka prý nekončí

List Denník N na svém webu napsal, že referendem o rodině kulturní válka ani zdaleka nekončí, skončila prý jen jedna z její bitev. „Vzhledem k tomu, že dříve než za tři roky se podobné hlasování konat nemůže, konflikt bude pokračovat ve formě pochodů či v parlamentu,“ soudí list.

Aliance za rodinu uvítala, že výrazná většina zúčastněných podpořila každou ze tří referendových otázek. „Podle tohoto referenda to vypadá, že lidé jsou z 90 procent za manželství muže a ženy. Podle tohoto referenda je patrné, že lidé jsou pro to, aby děti měly otce a matku,“ usoudil Chromík.

Kromě návrhu na zákaz adopcí dětí osobami stejného pohlaví se Slováci mohli v referendu vyjádřit i k vyučování v oblasti sexuální výchovy a eutanazie na školách a k tomu, zda se manželstvím má nazývat pouze svazek muže a ženy.

Organizace Iniciatíva Inakosť, která na Slovensku zastupuje osoby jiné než heterosexuální orientace, ocenila nízkou účast na lidovém hlasování. „Je to jednoznačná výzva na úvod slušné diskuse o registrovaném partnerství,“ řekl šéf organizace Martin Macko.