Slováci se chystají hlasovat o homosexuálech, kampaň nezná hranice

Kampaň před slovenským referendem o právech homosexuálů a sexuální výchově ve školách

Kampaň před slovenským referendem o právech homosexuálů a sexuální výchově ve školách Zdroj: profimedia.cz

Slovenská společnost žije kampaní před referendem o právech homosexuálů a sexuální výchově ve školách. Alianci za rodinu, která si hlasování vymohla dostatkem hlasů pod peticí, podporuje vlivná katolická církev, nacionalisté a pravicové politické strany. Představitelé sociální demokracie se k záležitosti vesměs staví vyhýbavě. Kritici z řad liberálů nabádají Slováky, aby 7. února zůstali doma. K platnosti plebiscitu je nutná účast alespoň poloviny oprávněných voličů.

Občanská iniciativa Aliance za rodinu, k jejíž činnosti se hlásí desítky organizací, zahájila loni na jaře sběr podpisů na podporu manželství a rodiny. „Dnes ještě můžeme tyto hodnoty bránit, zítra může být pozdě,“ apeluje na Slováky. Její aktivitu podpořilo do konce léta přes 400 tisíc lidí.

Prezident Andrej Kiska nechal před vypsáním hlasování navrhované otázky prověřit ústavním soudem. V referendu totiž nelze hlasovat o záležitostech týkajících se základních lidských práv. Orgán povolil dotazy o definici manželství, odmítnutí adopcí dětí osobami stejného pohlaví a nepovinné účasti na sexuální výchově ve školách. Za protiústavní však označil bod o zvláštní ochraně jiné formy soužití, než je manželství.

Výrok překvapil některé nevládní organizace i odborníky. „Můj názor je, že všechny čtyři otázky se týkaly lidských práv a neměly být vyhlášeny,“ řekl deníku Pravda ústavní právník Eduard Bárány. Organizátoři kvůli posuzování přišli o možnost spojení referenda s podzimními místními volbami, což by zvýšilo šanci na jeho úspěch. Chválili si však, že získali více času na kampaň.

Jasně proti není ani Smer

Velkého spojence přitom mají v římskokatolické církvi, k níž se hlásí téměř dvě třetiny Slováků. „V atmosféře svátků lásky a rodiny se obracíme na věřící i na všechny lidi dobré vůle, aby v únoru aktivně využili své hlasovací právo a pozitivně se vyjádřili k předkládaným otázkám,“ vyzvala kupříkladu před Vánocemi lidi Konference biskupů Slovenska.

Pozadu nezůstávají ani některé strany. „Neznám v SNS nikoho, kdo by na všechny tři otázky neodpověděl ano,“ uvedl lídr Slovenské národní strany Andrej Danko. Křesťanskodemokratické hnutí (KDH) referendum rovněž podporuje, podle něj dostává rodinu do středu zájmu společnosti. Také šéf hnutí Nova Daniel Lipšic, který odešel z KDH, se chystá kroužkovat kladně.

Otázky plebiscitu
Souhlasíte s tím, aby se manželstvím nemohlo nazývat žádné jiné spolužití osob kromě svazku mezi jedním mužem a jednou ženou?
Souhlasíte s tím, aby párům nebo skupinám osob stejného pohlaví nebylo umožněno osvojení dětí a jejich následná výchova?
Souhlasíte s tím, aby školy nemohly vyžadovat účast dětí na vyučovaní v oblasti sexuálního chování či eutanazie, pokud jejich rodiče nebo děti samy nesouhlasí s obsahem vyučování?

Od levicového Smeru se čekal kritický postoj. Strana se však vyjadřuje neurčitě, podle politologů nechce přijít o žádné voliče. „Předseda vlády se referenda zúčastní a jako každý jiný občan se za plentou v referendové místnosti svobodně rozhodne, jak odpoví na položené otázky,“ sdělil minulý týden mluvčí premiéra Roberta Fica.

Nevládní organizace podporující práva homosexuálů kvůli nedostatku peněz pouze vzkazují lidem po internetu, aby se hlasování neúčastnili. „Otázky jsou manipulativní,“ dodává Peter Weisenbacher z Institu lidských práv. Hlasování se chystá ignorovat i liberální Svoboda a Solidarita.

Televize odmítla vysílat spoty

Kampaň před referendem je poměrně bouřlivá. Alianci za rodinu zaskočilo odmítnutí komerční stanice Markíza vysílat její spoty. Televize zdůvodnila svoje rozhodnutí tím, že druhá strana nemá na podobnou propagaci finance. „Rádi bychom věděli, jestli a jak bude televize Markíza ověřovat, zda mají milovníci masa peníze na to, aby připravili svoji vlastní kampaň v případě, že se vegetariáni rozhodnou zaplatit si spoty na podporu své vegetariánské záliby, tvrzení či argumentů,“ rozhořčil se mluvčí aliance Anton Chromík. Podle něj sdružení získalo od svých dárců více než 60 tisíc eur.

Pozdvižení vyvolalo i kostelní rozdávání letáků s názvem Katolíci brání manželství, k nimž se oficiálně nikdo nehlásí. Píše se v nich například, že se homosexuálové dožívají v průměru o dvacet let méně než heterosexuálové. Podle agitačních plátků je také míra sebevražd v této skupině 14krát vyšší než v ostatní populaci.

Martin Macko z iniciativy Jinakost upozornil, že v letácích nejsou žádné odkazy na zdroje těchto tvrzení. „Těžko s tím můžeme něco dělat. Můžeme pouze upozornit, že neodpovídají realitě,“ citovala ho Pravda. Slovensko se díky blížícímu hlasování dostává i do zahraničních médií. Všiml si ho britský The Economist, který mimo jiné spekuluje, zda v něm bude dostatečná účast. „Nakonec referendum poražené nízkou účastí může poskytnout konečný signál, že země je zralou demokracií 21. století,“ konstatuje týdeník.

Nejhůře se žije na východě Evropy

Pro homosexuály v Evropě platí jednoduché pravidlo: čím více na východ, tím horší postavení. Za slovenskou hranicí je tak čekají ještě silnější předsudky. Ač se Ukrajina s Ruskem v současnosti politicky neshoduje, obě země spojuje přežívající negativní postoj k sexuálním menšinám. Prezident Vladimir Putin byl kvůli tomu kritizován před olympiádou v Soči, žádné zlepšení však nenastalo. Na Ukrajině přes sbližování s Evropskou unií zůstává část společnosti naladěna proti změnám ve prospěch gayů a leseb.

Rusko na sebe aktuálně upozornilo nařízením, které zakazuje vlastnit řidičské oprávnění některým skupinám. Vedle gamblerů a kleptomanů se týká i transvestitů, transsexuálů a dalších osob, které podle názoru tamní vlády trpí duševními poruchami. Krok uvítal Svaz profesionálních řidičů. „Máme příliš mnoho úmrtí na silnicích, věřím, že zpřísnění zdravotních požadavků na uchazeče je zcela odůvodněné,“ citovala média jeho šéfa Alexandra Kotova.

Homosexuálové na Krymu si stěžují na tvrdší život pod nadvládou Moskvy. „Před ruskou okupací bylo velmi komplikované být na Ukrajině gayem. Nyní je to zcela nesnesitelné,“ řekl stanici NBC News devětadvacetiletý Maxim Kornilov.

Práva homosexuálů v Evropě a postsovětských státechPráva homosexuálů v Evropě a postsovětských státech|E15

Proruští separatisté sice mají v Donbasu plno práce s bojem proti ukrajinské armádě, najdou si ale čas na homofobní propagandu. Kazašská novinářka, která nedávno působila v Doněcku, zveřejnila nápis z dveří na dámských toaletách, zakazující kouření. „Kouřící žena riskuje, že se jí narodí gay,“ vysvětluje se v nařízení.

Velká tolerance ale nepanuje ani na Kyjevem kontrolovaném území. Ještě před pádem Janukovyčova režimu varoval tehdejší premiér Mykola Azarov obyvatele, že asociační dohoda s EU přinutí zem k legalizaci svateb gayů a leseb. Poté, co byl na podzim zvolen nový parlament, obeslalo Hnutí lidí s budoucností „Láskou proti homosexualitě“ všechny poslance s dopisem, jenž požaduje přijetí zákona o zákazu homosexuální propagandy. „Žádný zodpovědný politik nebo státní úředník nemůže podporovat požadavky sexuálních menšin, ale měl by se naopak zaměřit na vypracování mechanismu k ochraně společnosti od jejich škodlivého vlivu,“ píše se v dopise. Hnutí tradičně varuje veřejnost před šířením HIV, demografickou krizí a destrukcí instituce rodiny.

Radikální Pravý sektor nedávno obvinil jednoho z nejvýznamnějších ukrajinských spisovatelů současnosti Jurije Andruchovyče z propagace homosexualismu, v souvislosti se západními zeměmi strana mluví přímo o homodiktatuře. Příslušníci sexuálních menšin se však letos na Ukrajině možná dočkají nového zákoníku práce, který zakazuje jejich diskriminaci na pracovišti.