Odchod Řecka z eurozóny by spustil lavinu, varoval Varufakis

Ministr financí Janis Varufakis

Ministr financí Janis Varufakis Zdroj: CTK

Pokud by Řecko muselo opustit eurozónu, odstartoval by tento krok lavinu v celé Evropě a nákaza nedůvěrou ve společnou měnu by se nevyhnutelně začala šířit dál. S tímto varováním přišel řecký ministr financí Janis Varufakis v rozhovoru pro španělskou televizní stanici La Sexta.

„Někteří tvrdí, že zbytek Evropy je od Řecka oddělen a že ECB má k dispozici nástroje, aby mohla v případě nutnosti Řecko amputovat, ránu zacelit a dovolit zbylé části eurozóny pokračovat dál,“ citovala z televizního rozhovoru nahraného před deseti dny agentura Reuters. „Obávám se ale, že tohle není ten případ… Jakmile lidé jednou připustí myšlenku, že měnová unie tu není na věčnost, začnou spekulace… kdo je další na řadě,“ řekl dále Varufakis.

Řecký ministr financí načrtl černý scénář, podle nějž by odchod jedné země z eurozóny kontinentem otřásl. Podle něj by pak nastal nejen odliv kapitálu a zvýšení úrokových sazeb, ale také politická nestabilita.

Hledání dohody postupuje pomalu

Atény nyní usilují o dohodu s mezinárodními věřiteli, která by měla vést k uvolnění zbývajících peněz z mezinárodního záchranného programu. Debata se vede zejména o seznamu reforem řecké vlády, ale jednání postupují jen pomalu.

MMF: Jednání mezi Řeckem a věřiteli se pohnula vpřed
Jednání mezi Řeckem a mezinárodními věřiteli se v posledních dnech pohnula vpřed, dohoda je ale stále daleko. V dnešním vydání německého listu Handelsbaltt to uvedl šéf evropského oddělení Mezinárodního měnového fondu (MMF) Poul Thomsen.
Atény jednají už od konce února s věřiteli o dohodě, která by vedla k uvolnění zbývajících peněz ze záchranného programu. Rozhovory ale dosud postupovaly velmi pomalu, přestože těžce zadlužené zemi rychle docházejí peníze ke splácení dluhů.

Odhaduje se, že do pátku 24. dubna, kdy se v Rize koná klíčové setkání ministrů financí eurozóny, strany k dohodě nedospějí. Zadlužená jihoevropská země přitom bojuje s nedostatkem hotovosti, takže vláda by už v příštích týdnech mohla stát před rozhodnutím, zda z peněz, které má k dispozici, zaplatí důchody a mzdy státním zaměstnancům, nebo dlužnou splátku Mezinárodnímu měnovému fondu.