Odejděte, vyzývá svého předsedu většina labouristických poslanců

Předseda labouristů Jeremy Corbyn

Předseda labouristů Jeremy Corbyn Zdroj: CTK

Drtivá většina britských labouristických poslanců v nezávazném hlasování vyslovila nedůvěru svému předsedovi Jeremymu Corbynovi. Jak uvedla zpravodajská televize Sky News, proti Corbynovi, obviněnému z vlažného přístupu k referendu o vztahu Británie k EU, hlasovalo 172 poslanců, což představuje více než 80 procent labouristických zákonodárců v Dolní sněmovně britského parlamentu.

Hlasování, které je informativní, ale které může při iniciativě pěti desítek poslanců vést k nové volbě předsedy strany, se zúčastnilo přes 90 procent labouristických zákonodárců. Corbyna, který stále tvrdí, že sám dobrovolně neodstoupí, ač ho k tomu vyzvaly klíčové postavy strany, podpořilo pouhých 40 poslanců.

Corbynovi labouristé usilovali před referendem většinou o setrvání Británie v Evropské unii. Média ale Corbyna kritizují, že za pokračující členství v EU nebojoval dostatečně. Zaznívají i další kritiky poukazující na Corbynovu příslušnost ke krajně levicovému křídlu strany či na to, že se obklopuje lidmi, kterým nezáleží na úspěchu labouristů ve volbách.

V posledních dnech přišel Corbyn skoro o dvě třetiny svého stínového kabinetu, který začal rychle zaplňovat lidmi bez dostatečné politické zkušenosti.