Britská opozice se po vítězství brexitu štěpí

Jeremy Corbyn

Jeremy Corbyn Zdroj: ctk

Vůdce britské Labouristické strany Jeremy Corbyn odvolal ze svého stínového kabinetu ministra zahraničí Hilaryho Benna. Krátce poté rezignovala na svůj post stínová ministryně zdravotnictví Heidi Alexanderová. Spory v opozici se stupňují po čtvrtečním referendu o členství Británie v EU, v němž zvítězili stoupenci brexitu.

Corbyn čelí tlaku stranických kolegů, včetně Benna, kvůli svému údajně nedostatečnému boji za setrvání Británie v unii. Dvě členky strany podaly již dříve návrh na hlasování o nedůvěře stranickému vůdci. Podle zpráv z britského tisku Benn přesvědčoval ostatní stínové ministry, aby rezignovali, pokud by šéf strany Corbyn ignoroval výsledek hlasování o nedůvěře. Už dnes se ale svého postu vzdala Alexanderová, která v dopise stranickému šéfovi napsala, že si ho nedokáže dál představit jako důvěryhodného vůdce opozice.

„I když Vás respektuji jako zásadového muže, nevěřím, že máte schopnosti zformulovat otázky, které si nyní země žádá, a myslím si, že pokud bychom měli sestavovat příští vládu, je nezbytná změna vedení,“ napsala stínová ministryně v dopise, který zveřejnila na sociální síti Twitter.

Corbyn rezignovat nehodlá

Corbyn dal už dříve najevo, že odejít z vedení strany nehodlá, na rozdíl od předsedy vlády Davida Camerona. Ten v pátek oznámil, že do začátku říjnové konference Konzervativní strany by země už měla mít nového premiéra. Corbyn naopak prohlásil, že bude bojovat s jakýmikoli pokusy o sesazení.

Corbynovi labouristé usilovali před referendem většinou o setrvání Británie v Evropské unii. Média ale Corbyna kritizují, že kampaň za pokračující členství Británie v EU vedl „vlažně“. V pátek pouze řekl, že je potřeba se s výsledkem smířit. Británie podle něj musí na výsledek referenda reagovat „klidně a racionálně“.

Zdroje z labouristické strany řekly zpravodajskému serveru BBC News, že je velmi pravděpodobné, že řada členů stínového kabinetu podá demisi, jestliže Corbyn nebude výsledek hlasování o nedůvěře respektovat.