Odevzdejte majetková přiznání, jinak nepřijdou peníze od MMF, varuje ukrajinský premiér

Ukrajina, volby

Ukrajina, volby Zdroj: reuters

Ukrajina vře již dva měsíce, protesty si vyžádaly první oběti
Ukrajina vře již dva měsíce, protesty si vyžádaly první oběti
Donbas
Donbas
Donbas
6
Fotogalerie

Ukrajinský premiér Volodymyr Hrojsman vyzval politiky a státní úředníky, aby do 30. října odevzdali majetkové přiznání, informovala dnes agentura Reuters. Pokud to neudělají, hrozí, že Mezinárodní měnový fond (MMF) na Ukrajinu nepošle další peníze.

"Je to něco jako skok padákem. Zavřete oči a skočte... Máte-li strach, zbavte se ho," vzkázal Hrojsman ukrajinským politikům a státním úředníkům. Zveřejnit na internetu svá majetková přiznání jim ukládá nový zákon, který podporuje MMF.

Reforma přišla v kritickou chvíli. Více než dva roky po hromadných demonstracích, které svrhly Moskvou podporovaného prezidenta Viktora Janukovyče, se od ukrajinské vlády očekává, že bude tvrdě bojovat proti korupci a zasadí se o pozitivní vývoj země.

Zákon nicméně rozpoutal vlnu nevole už v srpnu, kdy měl vstoupit v platnost. To se nestalo, údajně z technických důvodu.

K dnešnímu dni přiznání odevzdala pouhá polovina osob, jimž tuto povinnost zákon ukládá. Pokud víc než 50 tisíc lidí, kterých se reforma týká, přiznání do konce měsíce neodevzdá, dopady budou velké. MMF bude podle agentury Reuters váhat s další finanční pomoci Ukrajině ve výši 17,5 miliardy dolarů (435 miliard korun). Evropská unie navíc naznačila, že by nedodržení zákona mohlo negativně ovlivnit možnost bezvízového styku mezi EU a Ukrajinou.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko v nedělním televizním vysílaní řekl, že se mu reforma moc nelíbí, ale přiznání včas odevzdá.

Reforma je součástí protikorupční iniciativy. Jmění některých ukrajinských politiků je nemalé. S korupcí byl například spojen i bývalý prezident Janukovyč. Ve vile exministra energetiky Eduarda Stavyckého se před dvěma lety našlo 42 kilogramů zlata a 4,8 milionu dolarů (přes 119 milionů korun) v hotovosti.