Oettinger se bude snažit o dohodu mezi Ruskem a Ukrajinou o plynu

Komisař Evropské unie pro energetiku Günther Oettinger se bude na jednání s ministry energetiky Ruska a Ukrajiny Alexandrem Novakem a Jurijem Prodanem snažit zprostředkovat alespoň prozatímní dohodu o ruských dodávkách plynu na Ukrajinu. Dohoda, kterou chce Oettinger v Berlíně navrhnout, by se týkala dodávek do dubna příštího roku, což by zajistilo Ukrajině plyn pro zimní období.

Rusko v polovině června zastavilo dodávky plynu na Ukrajinu kvůli sporům ohledně ceny a kvůli nezaplaceným účtům ze strany Kyjeva. Předchozí třístranné rozhovory, které Oettinger vede za Evropskou unii, skončily 16. června bez výsledku.

Zástupce EU bude mít v jednáních na paměti i energetickou bezpečnost v EU. Některé evropské země, zejména Polsko a Slovensko, si v posledních týdnech stěžují na pokles dodávek plynu z Ruska a obavy vládnou zejména z toho, jak se Rusko zachová během nadcházející zimy.

Maďarsko ve čtvrtek oznámilo, že kvůli potřebě pokrýt domácí poptávku dodávky plynu na Ukrajinu pozastavuje. Rusko je klíčovým dodavatelem plynu pro řadu evropských zemí včetně České republiky. Plyn dodávaný Gazpromem pokrývá kolem 30 procent celkové poptávky v Evropské unii.